Javna varnost WiFi


Javna varnost WiFi

Skoraj 65,44 milijona ljudi v ZDA uporablja javni Wi-Fi. Izmenjavo podatkov ali informacij prek javnega omrežja wifi lahko tretja oseba z lahkoto prestreže. Mnogi uporabniki nezavedno tvegajo svojo varnost, kadar svoje osebne podatke delijo prek interneta.


Ljudje redno uporabljajo WiFi omrežja za spletno nakupovanje, opravljanje video klicev in nakazila denarja. Če njihova naprava ostane nezaščitena, bodo njihovi podatki izpostavljeni varnostnim grožnjam.

javno-wifi-varnost

Kako varen je javni WiFi?

Z več 350 milijonov Javne dostopne točke Wi-Fi so na voljo po vsem svetu in ljudje ogrožajo svoje osebne podatke, saj javna brezžična omrežja niso tako varna v primerjavi z domačim omrežjem, ki običajno uporablja omrežje WPA2.

WPA2 je standard Wi-Fi, ki obvezno zavaruje omrežje z geslom. To je en varnostni ukrep, ki morda ni prisoten v brezžičnem omrežju, ki bi ga uporabljali v naključni kavarni.

Poleg tega je javni WiFi sam po sebi pomanjkljiv, saj se ne ve, kdo je postavil dostopno točko. Obstajali so primeri, ko so napadalci postavili ananas WiFi, ki prisili uporabnike, da se povežejo v ponarejeno omrežje, ki je videti zakonito.

Zato najprej ne priporočamo uporabe nezavarovanega omrežja. Boljša možnost bi bila uporaba lastnega pametnega telefona kot dostopna točka. V primeru, da svoje naprave ne nosite, boste potencialne grožnje lahko omejili ali odpravili s spodnjimi koraki.

Javni varnostni nasveti za varnost WiFi

img

Nastavite dvofaktorno (2FA) preverjanje pristnosti

Dvofaktorska avtentikacija je dodaten korak preverjanja, ki preprečuje nepooblaščen dostop do vaših spletnih računov, tudi če so bile vaše poverilnice ukradene prek odprtega WiFi. Zato je dobro, da to omogočite, kadar koli je to mogoče. V večini primerov 2FA boste morali potrditi svojo identiteto tako, da vnesete posebno kodo, poslano na vaš telefon prek besedilnega sporočila.

img

Omejite AirDrop in skupno rabo datotek

Ko uporabljate javno brezžično omrežje, morate onemogočiti vse funkcije, ki omogočajo skupno rabo datotek na prenosnem računalniku ali pametnem telefonu. To je zato, ker tujcem v tem omrežju omogoča dostop do datotek z lahkoto in jim odpira vrata, da na vašo napravo posadijo zlonamerno programsko opremo ali vohunsko programsko opremo, kar ogroža vaše osebne podatke.

Dodatni varnostni ukrepi: Pred in po vzpostavitvi povezave z javnim Wi-Fi-jem

Kako opaziti ločeno WiFi omrežje?

Upoštevajte naslednje znake, da boste lahko kadar koli naleteli na omrežje WiFi:

1

Napačno imenovan SSID

Če se povezujete z znanim javnim brezžičnim omrežjem in opazite, da je SSID nekoliko drugačen od prejšnjega, bi to lahko bilo ločljiva točka WiFi.

2

HTTP

Preverite, ali imajo URL-jih, ki jih obiščete, naslov HTTPS. Če ni, to pomeni, da lahko do vaših poslanih podatkov dostopajo hekerji.

3

Počasna hitrost interneta

Imate razmeroma počasnejšo povezavo? Morda je glavni razlog za to preusmeritev na konec neomejene dostopne točke WiFi.

4

Preveč enostavno povezavo

Večina zakonitih javnih brezžičnih omrežij uporabnike nemudoma usmeri na njihovo stran s pogoji storitve. Če takoj dobite internetno povezljivost, ste verjetno povezani z ločeno dostopno točko WiFi.

5

Sporočila o napakah

Če vaš spletni brskalnik začne prikazovati sporočila o napaki ali vaše aplikacije prenehajo delovati, boste morda uporabljali ločeno WiFi omrežje.

Glavne grožnje, povezane z javnimi omrežji

  • Ananas WiFi
  • Človek v srednjem napadu
  • Rogue WiFi Hotspot
  • Kraja piškotkov
  • Računalniški črvi
  • Njuškanje paketov

Ananas WiFi

Ananas WiFi

Ananas Wi-Fi je zmogljiva naprava, ki lahko izvaja kompleksne omrežne napade. V bistvu pregleduje identifikatorje servisnih nizov (SSID), ki jih oddajajo naprave, in nato ponovno predvaja te SSID-je, tako da lahko naprave zavedejo, če mislijo, da je to zakonita dostopna točka Wi-Fi.

Zaščita naprave pred tovrstnimi napadi je lahko zelo zahtevna, če se ne opremite z zanesljivim VPN – zaščitila bo vse vaše komunikacije od konca do konca z uporabo šifriranja vrhunske vrstice.

Človek v srednjem napadu

Človek v srednjem napadu

Napadi človeka v sredini so eno največjih tveganj za uporabo javnih brezžičnih omrežij. Preprosto povedano, gre za kibernetske kriminalce, ki se diskretno umeščajo med žrtev in zaprošeno spletno mesto.

Ko so uspeli pridobiti nadzor nad povezavo, lahko napadalci prestrežejo in spremenijo vse vaše komunikacije in / ali celo preusmerijo transakcije s kreditno kartico ali debetno kartico na svoje račune.

Rogue WiFi Hotspot

Rogue WiFi Hotspots

Kadar koli se v kavarni ali restavraciji povežete z javnim Wi-Fi-jem, se prepričajte, da lastnika omrežja vprašate o pravilnem imenu. Poleg tega se ne bi radi povezali z lopovsko točko Wi-Fi, ki jo je postavil nagajivi heker.

Ta omrežja so zasnovana tako, da posnemajo zakonite vroče točke, ki jih nudijo bližnja podjetja in ko se nekdo poveže z njimi, lahko negativci ukradejo občutljive podatke in jih celo preusmerijo na okuženo spletno mesto.

Kraja piškotkov

Kraja piškotkov

Nekatere vrste internetnih piškotkov so neškodljive in omogočajo spletnim mestom, da se prijavijo, si zapomnite, katere predmete ste vložili v nakupovalno košarico in med drugim prilagodite informacije, ki so vam prikazane..

Vendar pa tehnični heker lahko ukrade piškotke in se lažno predstavi na spletnih mestih, ne da bi sploh vedel za vaše poverilnice. To bi jim omogočilo dostop do vseh vrst informacij, na primer do trenutnih sporočil, e-poštnih sporočil itd.

Računalniški črvi

Računalniški črvi

Črvi so v marsičem podobni svojim virusnim kolegom, vendar se razlikujejo v enem glavnem vidiku. Za razliko od virusov, ki jih je treba priložiti programu, se lahko črvi širijo na vaši napravi, ne da bi morali prenesti okuženo datoteko.

Če torej v javnem omrežju Wi-Fi, na katerega ste povezani, ni ustreznih zaščitnih zaščit, tvegate uničujočo okužbo, ki ne bi lahko samo ogrozila vaših osebnih podatkov, ampak tudi uničila vašo napravo.

Njuškanje paketov

Njuškanje paketov

Ker je večina javnih omrežij Wi-Fi odprta in ne ponuja nikakršnega šifriranja, kibernetskim kriminalcem ni treba veliko prizadevati za nadzor nad vsem internetnim prometom, ki se prenaša na vašo napravo in z nje.

Z uporabo paketnega snifferja, ki so programi, ki zajemajo in beležijo prenose podatkov po omrežju, lahko napadalci preberejo vse šifrirane komunikacije in zajamejo občutljive podatke, kot so podatki o vaši kreditni kartici.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me