Kaj je šifriranje in kako deluje?


Kaj je šifriranje in kako deluje?

Objavljeno: 15. julija 2019


Šifriranje je postopek, zaradi katerega bodo vaši zasebni podatki berljivi nepooblaščenim uporabnikom. Tu je razlog, zakaj morate šifrirati svoje podatke:

1. Zaščita pred krampami, krajo identitete itd.

2. Varno brskanje po internetu v katerem koli omrežju

3. Anonimnost proti nadzoru vlade in še več

Kaj je šifriranje

Kaj je šifriranje?

Šifriranje igra svojo vlogo od leta 700 pr. Špartanska vojska ga je med vojnami uporabljala za prenos občutljivih sporočil na trakovih usnja. Leta 1467 je Alberti Cipher spremenil potek šifriranja. Vključeval je abecede in spremenljive rotacije, zaradi česar je bilo težko šifrirati šifrirana sporočila.

Kmalu je šifriranje postalo najpogostejši medij za pošiljanje sporočil v času vojne. Šifriranje je sovražnikom otežilo branje sporočil. Rojstvo Enigma Machine je preoblikovalo potek komunikacije na varen način. Vse, kar je bilo potrebno, je bil način, kako ga lahko dešifrira in prebere sprejemnik. Način dešifriranja se pogosto imenuje ključ za dešifriranje, zasebni in tajni ključ.

Kljub temu, da je stara več tisoč let, tehnologija šifriranja še ni zastarela. V resnici je še vedno eden najbolj naprednih kosov sodobne tehnologije. Sodobna tehnologija je zelo močna! Celo velike nadzorne agencije, kot je FBI, ne morejo razvozlati ali ne vstaviti šifriranja. To je zahvaljujoč nenehnemu razvoju tehnologije v zadnjih več letih.

Z napredkom tehnologije se je osredotočenost preusmerila na spletno krampanje. Tu se uporablja šifriranje za zaščito podatkov uporabnikov.

Hekerji in kibernetski kriminalci delujejo neprekinjeno, da bi pridobili vaše zasebne podatke. S šifriranjem se vaši podatki pretvorijo v kode. Šifrirano sporočilo lahko postane smiselno šele, ko ga prejme predviden prejemnik.

Kako deluje šifriranje?

Šifriranje uporablja varen ključ za šifriranje in dešifriranje. Pošiljatelj in prejemnik morata deliti skupni ključ za dešifriranje in smisel podatkov. Brez šifrirnega ključa podatki hekerju, ki so ga nekako pridobili, nimajo nobene vrednosti.

kako deluje vpn šifriranje

Pri šifriranju algoritem zapisuje vaše podatke in jih pretvori v brezhibno obliko. Nato je potreben ključ, da se te informacije smislijo.

Šifriranje je bilo v preteklosti neverjetno orodje za zasebno komunikacijo. Danes ima šifriranje pomembno vlogo pri zaščiti našega spletnega prometa. Podatki, ki jih pošiljamo ali prejemamo, so s šifriranjem zaprti v določenih tunelih. Tuneli varujejo podatke. Še več, vohuni in hekerji onemogočajo ogled ali dostop do njih.

Ko uporabljate te protokole VPN, so paketi podatkov prepisani v šifrirani obliki. Čeprav lahko to vpliva na hitrosti VPN-ja. Vendar še vedno zagotavlja, da bodo vaši podatkovni paketi vedno varni.

Vrste šifriranja

Šifriranje ščiti vaša e-poštna sporočila, bančne transakcije in spletna sporočila. To je najboljši način za zaščito vaših spletnih podatkov pred zlonamernimi vohuni, hekerji in spletnimi kriminalci. V današnjem digitalnem svetu je celovitost šifriranja določena s ključno velikostjo šifriranja. Obstaja veliko vrst šifriranja. Vključuje simetrično šifriranje ključev, ki uporablja simetrični algoritem, in asimetrično šifriranje. Ne glede na to, kako močni so algoritmi, so dovzetni za grobe sile, napade DDoS itd.

Dešifriranje podatkov bi lahko trajalo tisočletja, matematični napredek se lahko v teh časih zmanjša. To je razlog, da je treba informacije in druge zasebne podatke varovati dlje časa. Tu so naslednje vrste šifriranja in njihove prednosti:

Standard za šifriranje podatkov (DES)

DES, priljubljen v sedemdesetih, omogoča 56-bitno šifriranje ključev. Uporabljala ga je tako ameriška vlada kot tudi podjetja. Vrsta šifriranja je zastarela. Vendar se še vedno uporablja v številnih komercialnih izdelkih. In velja, da je sprejemljivo za nižje varnostne aplikacije.

RC4, RC5 in RC6

To je algoritem za šifriranje, ki ga je razvil RSA. RSA je prva komercialna aplikacija za kriptografijo z javnim ključem. Od takrat je bilo uvedenih veliko razvojnih dogodkov, da bi okrepili in odpravili napake. Trenutna različica RC6 omogoča do 2.040-bitne velikosti tipke in spremenljivo velikost bloka do 128 bitov.

AES

AES, aka Advanced Encryption Standard, je najbolj razširjeni algoritem šifriranja. Rojstvo AES je bilo posledica skupnih prizadevanj vodilnih strokovnjakov za spletno varnost. AES je hitro dosegel sloves najbolj varnega in najboljšega standarda za šifriranje.

Ponuja do 256-bitni šifrirni ključ. Več kot dovolj je, da zdržijo vse vrste poskusa vdora. PureVPN uporablja strogo AES 256-bitno šifriranje vojaškega razreda za najvišjo zaupnost podatkov uporabnikov.

Dve ribe

Twofish je simetrični šifrant ključa v kriptografiji. Ima velikost bloka približno 128 bitov in velikost ključev do 256 bitov. Twofish je na več načinov tesno povezan z blok šifro, Blowfish.

Med značilnostmi PureVPN sta vnaprej izračunani ključi, odvisni od ključa, in zapleten razpored tipk.

Dve ribi si izposodijo elemente tudi iz drugih modelov. Twofish ima tudi Feistel strukturo, kot je DES. Twofish uporablja tudi matrico, ki je ločljiva med največjo razdaljo. Zelo koristi za varnost.

Kako zaščititi podatke s šifriranjem?

Šifriranje lahko pri zaščiti vaših podatkov pred zlonamernimi entitetami močno napreduje. Čeprav obstaja spletna grožnja, šifriranje zagotavlja 24-urno varnost.

Če ne živite v jami, se boste zavedali škandala, ki se je razvil pred nekaj leti. FBI se je takrat spopadel z Appleom. Razlog je bila neverjetna moč šifriranja. Ko je bila naprava iPhone šifrirana, celo moč FBI-ja ni mogla odkleniti.

Tu so primeri, ko bo šifriranje izpolnilo njen ugled:

vpn šifriranje

Zaščita občutljivih podatkov, če so ukradeni

V primeru, da je vaša naprava ukradena, bo šifriranje kriminalcu preprečilo dostop do nje. Preprečilo jim bo zagon naprave z zapletnimi informacijami. Ti lahko vključujejo vaše finančne podatke, gesla, slike itd.

deljenje občutljivih podatkov

Shranjevanje ali deljenje občutljivih podatkov v spletu

Recimo, da imate občutljive podatke, kot so davčni dokumenti, številka socialnega zavarovanja itd …, jih delite z vladnim organom ali katero koli drugo agencijo. Z uporabo šifriranja boste lahko zagotovili prenos tako občutljivih podatkov. Prav tako jo bo varoval pred kibernetskimi kriminalci.

varne poslovne podatke

Varstvo poslovnih evidenc

Številna komercialna in domača podjetja uporabljajo šifriranje. To storijo, da zavarujejo skrivnosti svojih podjetij pred svojimi konkurenti. Vključuje denarne tokove, dobiček na delnico in napredek v raziskavah in razvoju. Šifriranje bo zagotovilo pretok komunikacije in datotek v skupni rabi z vrstniki.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map