Super piškotki


Super piškotki

Piškotki na splošno uporabljajo spletna mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje, saj olajšajo napovedne odločitve. Piškotki predstavljajo niz informacij, ki jih shrani brskalnik, ko uporabnik sodeluje z določenim spletnim mestom. Kadar nekdo prvič obišče spletno mesto, piškotki shranijo pakete informacij za izboljšanje uporabniške izkušnje v primeru, da se uporabnik vrne.


Izboljšana uporabniška izkušnja vključuje skrajšan čas nalaganja spletnega mesta, samodejno prijavo in priporočila za želeno vsebino, ko piškotki sledijo vašemu vzorcu vedenja. Uporabniki, ki jih skrbi njihova zasebnost, piškotke občasno izbrišejo, čeprav so super piškotki povsem drugačna zgodba.

Super piškotki

Kaj so super piškotki?

Super piškotki so blagodej za oglaševalce, saj olajšajo ciljanje oglasov uporabnikov. Nasprotno, so nočna mora za ljubitelje zasebnosti. Kljub temu pa ciljanje oglasov ni edini razlog za njihov obstoj. Za razliko od navadnega piškotka se je super piškota težje znebiti. Super piškotek se trajno shrani v vašo napravo, ko obiščete določeno spletno mesto.

V nasprotju z običajnim piškotom je v vaši napravi težko najti super piškotek. Nadalje je postopek iskanja super piškotka tako težek kot postopek za njihovo brisanje. Večina uporabnikov domneva, da super piškotki delujejo enako kot običajni piškotki, hranijo pakete informacij, ki vsebujejo identifikacijo uporabnika, podatke za prijavo, zgodovino brskanja in druge oblike podrobnosti. Vendar pa so super piškotki popolnoma drugačna igra z žogo.

Za razliko od običajnih piškotkov se super piškotki ne shranijo v vaš brskalnik, namesto tega pa se super piškotki shranijo v napravi. Super piškotki lahko prodrejo na omrežni ravni in delujejo kot UIDH, znani tudi kot Unique Identifier Headers. Ti UIDH delujejo kot ID-oznake in razlikujejo vašo povezavo od povezave drugega uporabnika. Ti identifikatorji omogočajo različnim spletnim mestom, da spremljajo svoje obiskovalce, ne da bi sploh vedeli.

Kako lahko so super piškotki?

Kljub temu, da super piškotki spremljajo dejavnost uporabnika, ne predstavljajo grožnje varnosti vaše naprave, kot je zlonamerna programska oprema. Ne vplivajo na delovanje vaše naprave ali povzročajo neželene zaustavitve. Vendar pa super piškotki zagotovo grozijo uporabnikom, ki jih skrbi njihova zasebnost. Kot smo že pojasnili, so super piškotki priljubljeno orodje oglaševalcev, da vdrejo v vašo zasebnost.

V svojo napravo vbrizgate super piškotke, spletna mesta lahko dostopajo do vaših osebnih podatkov, vedenja in želja. Super piškotki lahko izvlečejo podatke iz datotek predpomnilnika in navadnih piškotkov tudi po izbrisu. Super piškotki spremljajo tudi čas, na katerem ste najbolj aktivni na internetu. Take informacije so za oglaševalce dragocene kot zlato. Te podatke je mogoče uporabiti ali deliti s tretjo osebo za ustvarjanje ciljanih oglasov – olajšali so jih profiliranje uporabnikov in nastavitve.

Nadalje, super piškotki hranijo podatke o vaših navadah brskanja in spletnih mestih, ki jih obiskujete pogosteje. To veliko pomaga pri umestitvah oglasov, saj oglaševalci izberejo spletna mesta, ki jih uporabniki pogosto obiskujejo. Takšne informacije niso vedno omejene ali koristne za oglaševalce. Ker super piškotki spremljajo vaše vedenje in zbirajo kritične podatke, uporabnike naredijo dovzetne za spletni nadzor, nepooblaščen dostop, izkoriščanja in puščanje.

Osvobajanje super piškotkov

Ker super piškotki niso shranjeni v brskalnikih kot običajni piškotki, je njihovo odkrivanje in odstranjevanje izredno mučno in težko. Čeprav ste iz brskalnika odstranili običajne piškotke, bi super piškotki ostali nepoškodovani. Poleg tega je preprečevanje super piškotkov enako težko kot njihovo brisanje.

Ko gre za super piškotke, je edini način, kako sebe ali svoje podatke zaščititi pred super piškotki, prek SSL (varne vtičnice) in TLS (zaščita transportne plasti). Ti protokoli omogočajo šifriranje in delujejo kot varovanje vaše zasebnosti. Tudi prilagajanje nastavitev sledenja brskalniku ali način brez beleženja zgodovine ne bo pomagalo. Poleg tega lahko preprečite, da bi super piškotki vdrli v vašo napravo tako, da brskate po spletnih mestih HTTPS, saj ta spletna mesta delujejo na varnih protokolih. Zato je edini možni način, da se znebite super piškotkov v dobro, šifriranje podatkov.

VPN – The Ultimate Defender proti super piškotkom

Kot smo že omenili, je edino izvedljivo nadomestno šifriranje podatkov. Tako je v tem pogledu vedno dobra storitev VPN. VPN omogoča varno in anonimno brskanje po internetu. Kadarkoli brskate po spletnem mestu, naprava pošlje strežniku zahtevo, v zameno pa se strežnik odzove in prikaže se vam želeni rezultat. Super piškotki se infiltrirajo v to zahtevo in jo pripišejo ponudniku internetnih storitev.

Če bi bil vaš promet usmerjen v vašo napravo z drugega strežnika, ki ni strežnik, od katerega ste zahtevali podatke, bi bili shranjeni pred tem razpletom. VPN lahko preusmeri vaš promet prek različnih strežnikov – prepreči, da bi se super piškotki oprijeli prometa. VPN onemogoča, da bi se glave za sledenje uporabile na vašem prometu, saj šifrirajo vse vaše podatke in varujejo vaše podatke. Ker je odkrivanje in brisanje super piškotkov skoraj nemogoče, se VPN lahko obravnava kot končni zagovornik super piškotkov.

Zaključne besede

Super piškotkov ne smemo zamenjati z običajnimi piškotki. Za razliko od običajnih piškotkov se super piškotki ne shranijo v vašem brskalniku. Super piškotki dobijo dostop do vaših zaupnih podatkov – omogočajo dostop do tretjih oseb. Te podatke lahko uporabljajo spletne nadzorne agencije, oglaševalci in nepooblaščeno osebje. Super piškotki naredijo vaše podatke dovzetne za izkoriščanja in puščanje informacij.

Super piškotkov je nemogoče zaznati ali najti, saj ne vplivajo na delovanje vaše naprave. Zaradi tega se jih je še težje znebiti. Eden od načinov za zaščito naprave pred super piškotki je samo obisk spletnih strani varnih protokolov. Poleg tega lahko VPN velja tudi za močnega zagovornika super piškotkov, saj vam omogoča zasebno in anonimno brskanje po internetu. VPN omejuje vaše ponudnike internetnih storitev in spletna mesta, da na vaš promet pripišejo edinstvene glave identifikatorjev (UIDH) in šifrirajo vaše podatke – tako da so varni pred neželenimi očmi in super piškotki.

Želite povrniti svojo spletno zasebnost? Morda boste želeli preveriti spodaj vodnike:

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me