10 sätt NSA spionerar på dig år 2020


10 sätt NSA spionerar på dig år 2020

Har du någonsin haft en känsla av att bli bevakad? Har det någonsin korsat dig att någon ständigt kan spåra dina digitala fotavtryck för att störa din integritet? Det har gått sex år sedan den beryktade visselpipan, Edward Snowden, läckte de klassificerade filerna från National Security Agency (NSA) för att världen ska se. Det var då världen fick veta hur farbror Sam alltid tittar på.

Naturligtvis vet världen om händelsen, men låt oss jogga minnet av de som har glömt. Edward Snowden blåste visselpipan på NSA den 5 juni 2013. De dokument som läckt av Snowden avslöjade att NSA inte bara har spionerat mot amerikanska medborgare utan har samlat in personuppgifter om individer från hela världen. Snowdens avslöjanden tog världen med storm när netborgarna förenades för att ställa denna fråga:

är nsa som spionerar på mig ikonbild

Varför spionerar NSA på mig?

Trots den inverkan som avslöjningarna ursprungligen hade, är det chockerande att se att varningarna kom in via det ena örat och gick ut från det andra. När tiden gick glömde folk hur deras integritet kränkte i det nationella intressens namn. Oavsett, vi uppskattar fortfarande Snowdens offer och vad han gjorde för oss. Så, låt oss påminna dig om hur NSA har spionerat på dig igen!

XKeyScore eller XKS

XKS är ett hemligt program utvecklat av National Security Agency för att söka och analysera globala data från internet. XKS är ett sofistikerat program som ger NSA åtkomst till att övervaka internet. Programmet gör det möjligt för NSA att läsa dina e-postmeddelanden, få åtkomst till dina sökfrågor, surfhistorik och delade dokument. Programmet gör det möjligt för NSA att nästan få åtkomst till din enhet – vilket gör att de kan övervaka allt. Vidare kan NSA spåra din enhet vart du än går. Kort sagt, de har tillgång till allt och allt.


Skräddarsydda åtkomstoperationer

1997 skapade NSA sin elit hacking division kallad Tailored Access Operations, även känd som TAO. TAO är NSA: s specialiserade enhet för informationssamling för cyberkrigstjänster som följer detta motto: “Dina uppgifter är våra data, din utrustning är vår utrustning – när som helst, var som helst, på något lagligt sätt”. Skräddarsydda åtkomstoperationer utnyttjar säkerhetsslingorna i enheter för att samla information om användaren eller använda enheten som ett övervakningsverktyg. Ändå är enheterna med minimala eller inga säkerhetsslingor inte långt från TAOs räckvidd.

TAO är tillräckligt kapabel för att bryta säkerheten för din enhet med malware. De kan dirigera riktad trafik till falska versioner av riktiga webbplatser för att övervaka loggar och användaraktivitet. TAO samarbetar också med teknikföretag för att skapa bakdörrar i routrar – utnyttjar enheter inte bara praktiskt taget utan också fysiskt.

Insamling av data från sociala medier och telekomjättar

Enligt PRISM-programmets skyldigheter hade NSA begärt uppgifter från sociala medier och telekomjättar. NSA kunde be dessa företag om information som foton, videor, e-postmeddelanden och surfhistorik. Dess största tekniska medarbetare sägs vara Google, Facebook, Microsoft, Yahoo och Apple.

Five Eyes Intelligence Alliance

Inledningen av NSA stöds av idén om nationell säkerhet. NSA skapades för att samla information om främmande länder och medborgare, inte medborgare i USA. Alliansen var tänkt att hjälpa organisationen att motstå och motverka alla handlingar mot nationell säkerhet. Kort sagt var NSA inte behörig att samla in underrättelser om amerikaner. Men frågan är, gjorde de det? Ja!

Genom att utnyttja de lagliga kryphålen samlar NSA inte bara underrättelser om medborgarna i USA utan delar också informationen med sina allierade med namnet Five Eyes Intelligence Alliance. Alliansen består av fem länder: Förenta staterna, Storbritannien, Kanada, Nya Zeeland och Australien. Förhållandet är dock ömsesidigt eftersom intelligensen från andra länder också delas med USA.

Where Ever You Go följer NSA

Du är inte ensam! Oavsett vart du åker följer NSA. NSA kan spåra din plats via din mobiltelefonoperatör, öppna Wi-Fi-nätverk i närheten (naturligtvis sårbar) och GPS. Enligt Washington Post samlar NSA cirka 5 miljarder poster per dag. När du övervakar ditt resemönster kan NSA spåra dina favoritplatser. Vem vet, de kanske känner till ditt hemliga gömställe i trädet. Vidare, med hjälp av denna information, kan NSA hitta associerade med riktade individer – också göra dem till en person av intresse.

Någon tittar på

NSA kan enkelt komma åt kameran på din bärbara dator, smartphone och till och med webbkameror med en enkel skadlig attack. Attacken är så subtil att du inte ens skulle märka att din enhet har äventyrats. Det har inte någon effekt på din enhets prestanda, dess huvudsakliga syfte är att samla in information. Dessutom kan dina mikrofoner också användas för att spela in och överföra dina konversationer utan ditt samtycke.

Även de enheter som har stängts av kan slås på utan att du någonsin märker det. Har du någonsin undrat varför bombarderas du med annonserna till något du just har diskuterat med din vän? På tal om annonser finns det en anledning till att Mark Zuckerberg håller sin kamera och mikrofon tappad hela tiden. Och orsaken är att han vet!

NSA korsar det från checklistan

Snowdens läckta information avslöjade att NSA också spionerar på dina inköp. Med sitt samarbete med kreditkortsjättar som Visa kan NSA komma åt dina köpsloggar och övervaka ditt köpbeteende. Dessutom hade NSA också bildat en allians med Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, även känd som SWIFT.

NSA har fått åtkomst till information från SWIFT: s databas, som inkluderar register över inköp gjorda med kreditkort och andra finansiella transaktioner. Syftet bakom insamlingen av sådan information var att spåra inköp av terroristorganisationer, men vi har svårt att tro att information om en medborgare som köper livsmedel hjälper i det avseendet.

Bygga bakdörrar – NSA: s favoritpasstid

Vi vet alla om den berömda FBI-Apple-händelsen redan 2016. Det var då Apple avvisade FBI: s begäran om att få tillgång till data på en iPhone som konfiskerades på brottsplatsen i San Bernardino-skytten. Apples svar åtföljde ett bakslag som Cook svarade på:"Ingen vill ha en huvudnyckel byggd som skulle vända hundratals miljoner lås, även om den nyckeln var i besittning av den person som du litar mest på … den nyckeln kunde stulas".

Det är uppenbart att det är en sida av myntet. Enligt Snowdens avslöjningar spenderar NSA över 200 miljoner dollar per år för att göra enhetens säkerhet sårbar. En sådan enorm mängd spenderas på samarbeten med tekniska jättar – vilket skapar bakdörrar för övervakning.

En annan incident infördes i rampljuset var NSA-RSA-samarbete där National Security Agency betalade RSA USD 10 miljoner USD för att skapa en bakdörr och distribuera komprometterade krypteringsverktyg. Under åren har RSA hävdat att deras förhållande till NSA har förändrats, men vi tror starkt på denna uppfattning: en gång en tjuv, alltid en tjuv.

Naturligtvis är det några kända incidenter. Det måste finnas hundratals sådana samarbeten som vi inte är medvetna om. Allianser som fortfarande är i drift och som spionerar på oss tillsammans med NSA, från skuggorna.

Skicka information

NSA kan komma åt den information som skickas eller mottas i dina textmeddelanden. NSA samlar inte bara information om meddelandets innehåll utan också metadata som låter dem få åtkomst till loggar över transaktioner från din enhet, kontakter och din nuvarande plats.

Någon är på telefonen

NSA hade också samlat in information om telefonsamtal. Denna information begränsades dock inte bara till metadata. Under 2009 lanserades ett hemligt program känt som Mystic av NSA, enligt Snowdens avslöjanden, programmet gjorde det möjligt för NSA att inte bara spela in metadata utan också innehållet i telefonsamtal. 2011 nådde programmet sin topp då det rapporterades att Mystic hade gjort det möjligt för NSA att spela in telefon och metadata för ett land under en hel månad.

Det finns en lösning för allt

Att dela det digitala rymden, det är vårt ansvar att inte bara utbilda våra medborgare om de metoder som NSA har spionerat på dem utan också ge dem lösningar. Med noggrann undersökning har vårt team kommit fram till sätt du kan ta din säkerhet till nästa nivå – vilket gör dina enheter oöverkomliga för hackförsök. Vidare är vi starka främjare av integritet och anonymitet och har kommit med riktlinjer som du kan skydda dig från onlineövervakning och hindra NSA från att bryta mot din integritet.

Internet-integritet – säga nej till onlineövervakning

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me