Vad är kryptering och hur fungerar det?


Vad är kryptering och hur fungerar det?

Publicerad: 15 juli 2019


Kryptering är processen för att göra dina privata data oläsbara för obehöriga användare. Så här måste du kryptera dina data:

1. Skydd mot hacking, identitetsstöld etc..

2. Säker surfning på internet i alla nätverk

3. Anonymitet mot regeringsövervakning och mer

Vad är kryptering

Vad är kryptering?

Kryptering har spelat sin roll sedan 700 f.Kr. Den spartanska militären använde den för att förmedla känsliga meddelanden på remsor av läder under krig. År 1467 ändrade Alberti Cipher krypteringens kurs. Han inkluderade alfabet och variabla rotationer, vilket gjorde det svårt att dekryptera krypterade meddelanden.

Snart blev kryptering det mest använda mediet för att skicka meddelanden under krigstider. Kryptering hjälpte till att göra det svårt för fiender att läsa meddelandena. Födelsen av Enigma Machine reformerade kursen för att kommunicera på ett säkert sätt. Allt det behövde var ett sätt att dekryptera det och läsa omedelbart av mottagaren. Sättet att dekryptera kallas ofta för dekrypteringsnyckel, privat nyckel och hemlig nyckel.

Trots att det är tusentals år gammalt är krypteringstekniken ännu inte föråldrad. Faktum är att det fortfarande är en av de mest avancerade bitar av modern teknik. Modern teknologi är mycket stark! Till och med stora övervakningsorgan som FBI kan inte dechiffrera eller hacka kryptering. Detta är tack vare den ständiga utvecklingen av tekniken under de senaste många åren.

Med tekniska framsteg förändrades fokus mot hacking online. Det är där kryptering kommer på plats för att skydda användarnas data.

Hackare och cyberbrottslingar arbetar dygnet runt för att få tag på dina privata uppgifter. Med kryptering omvandlas dina data till koder. Det krypterade meddelandet kan bara bli meningsfullt när det mottagits av den avsedda mottagaren.

Hur fungerar kryptering?

Kryptering använder en säker nyckel för kryptering och dekryptering. Avsändaren och mottagaren måste dela den gemensamma nyckeln för att dekryptera och förstå informationen. Utan krypteringsnyckeln har data inget värde för en hackare som på något sätt erhållit den.

hur fungerar vpn-kryptering

Vid kryptering krypterar en algoritm dina data och förvandlar dem till en gibberisk form. En nyckel krävs då för att förstå den informationen.

Kryptering var ett fantastiskt verktyg för privat kommunikation tidigare. I dag spelar kryptering en viktig roll för att skydda vår onlinetrafik. Med kryptering är de data vi skickar eller tar emot in i specifika tunnlar. Tunnlarna skyddar uppgifterna. Dessutom tillåter det spioner och hackare att titta på eller komma åt det.

När du använder dessa VPN-protokoll skrivs datapaketen om i ett krypterat format. Det kan dock påverka dina VPN-hastigheter. Men det garanterar fortfarande att dina datapaket förblir säkra hela tiden.

Typer av kryptering

Kryptering skyddar dina e-postmeddelanden, banktransaktioner och onlinemeddelanden. Det är det bästa sättet att skydda din onlinedata från skadliga spioner, hackare och online brottslingar. I dagens digitala värld bestäms krypteringens integritet av krypteringens nyckelstorlek. Det finns många typer av kryptering. Den innehåller symmetrisk nyckelskryptering, som använder symmetrisk algoritm och asymmetrisk kryptering. Oavsett hur robusta algoritmer kan vara, de är mottagliga för brute krafter, DDoS-attacker, etc..

Att dechiffrera data kan ta tusentals år, matematiska framsteg kan minska dessa tider. Det är anledningen till att information och annan privat information måste hållas säker under en längre tid. Här är typerna av kryptering och deras styrkor:

Data Encryption Standard (DES)

DES, populärt på 1970-talet, erbjuder 56-bitars nyckelskryptering. Det användes av den amerikanska regeringen såväl som företag. Krypteringstypen är föråldrad. Men det används fortfarande i många kommersiella produkter. Och det anses acceptabelt för applikationer med lägre säkerhet.

RC4, RC5 och RC6

Detta är en krypteringsalgoritm utvecklad av RSA. RSA är den första kommersiella applikationen för offentlig nyckelkryptografi. Sedan dess har många utvecklingar införts för att göra det starkare och fixa buggar. Den nuvarande versionen, RC6, tillåter upp till en 2.040-bitars nyckelstorlek och en variabel blockstorlek på upp till 128 bitar.

AES

AES, alias Advanced Encryption Standard, är den mest använda krypteringsalgoritmen. Födelsen av AES berodde på en kombination av ansträngningar från ledande onlinesäkerhetsexperter. AES har snabbt levt upp till sitt rykte som den säkraste och bästa standarden för kryptering.

Den erbjuder upp till en 256-bitars chiffernyckel. Det är mer än tillräckligt för att motstå alla typer av intrångsförsök. PureVPN använder strikt AES 256-bitars kryptering av militär kvalitet för högsta konfidentialitet för användarnas information.

twofish

Twofish är en symmetrisk nyckelblockciffer i kryptografi. Den har en blockstorlek på cirka 128 bitar och nyckelstorlekar på upp till 256 bitar. Tvåfiskar är nära besläktade med blockcifferet, Blowfish, på många sätt.

Utmärkande funktioner hos PureVPN inkluderar förberäknade nyckelberoende S-rutor och ett komplext nyckelschema.

Twofish lånar också element från andra mönster. Twofish har också fått en Feistel-struktur som DES. Twofish använder också en maximal avståndsskiljbar matris. Det är till stor hjälp för säkerheten.

Hur du skyddar data med hjälp av kryptering?

Kryptering kan göra långt i att skydda din information mot skadliga enheter. Medan det finns massor av hot online garanterar kryptering 24/7 säkerhet.

Om du inte bor i en grotta kommer du att vara medveten om skandalen som utspelades för ett par år sedan. Detta är när FBI kom till ostrid med Apple. Anledningen var krypteringens otroliga styrka. När en iPhone-enhet var krypterad kunde inte ens FBI: s styrka låsa upp den.

Här är situationer där kryptering kommer att uppfylla sitt rykte:

vpn-kryptering

Skydda känsliga uppgifter om de blir stulna

I händelse där din enhet blir stulen kommer kryptering att hindra brottslingen från att få åtkomst till den. Det kommer att hindra dem från att starta upp din enhet genom din komplicerade information. Dessa kan inkludera dina ekonomiska detaljer, lösenord, bilder osv.

dela känslig data

Spara eller dela känslig information online

Anta att du har känsliga uppgifter som skattedokument, personnummer osv. … Du delar dem med ett statligt organ eller någon annan myndighet. Genom att använda kryptering kan du säkra överföringen av sådana känsliga data. Det kommer också att skydda det från cyberbrottslingar.

säker affärsdata

Skydd av företagsregister

Många kommersiella och hemmabaserade företag använder kryptering. De gör det för att säkra sina affärshemligheter mot sina konkurrenter. Det inkluderar kassaflöden, resultat per aktie och framsteg inom forskning och utveckling. Kryptering kommer att säkra flödet av kommunikation och filer som delas med kamrater.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map