10 начина да НСА шпијунира вас 2020. године


10 начина да НСА шпијунира вас 2020. године

Да ли сте икада имали осећај да вас гледају? Да ли вам је икада пало на памет да неко можда непрестано прати ваше дигиталне отиске, како би нарушио вашу приватност? Прошло је шест година од како је злогласни пухач звиждука, Едвард Сновден, процурио у тајне досијее Агенције за националну безбедност (НСА) у свет. Тада је свет сазнао како ујак Сам увек посматра.


Наравно, свет зна за инцидент, међутим, хајде да се сетимо успомена на оне који су заборавили. Едвард Сновден је 5. јуна 2013. звиждао НСА. Документи који су процурили из Сновдена открили су да је НСА шпијунирала не само америчке држављане, већ је прикупљала личне податке о појединцима широм света. Сновденове објаве обузеле су свет олујом док су се нетизенци ујединили да поставе ово питање:

је нса која ме шпијунира

Зашто ме НСА шпијунира?

Упркос утицају који су откриве на почетку имали, шокантно је видети да су упозорења улазила кроз једно ухо, а изашла из другог. Како је време пролазило, људи су заборавили како је њихова приватност нарушена у име националног интереса. Без обзира на то, још увек ценимо Сновденову жртву и оно што је учинио за нас. Дакле, подсетимо вас поново како су вас НСА шпијунирали!

КСКеиСцоре или КСКС

КСКС је тајни програм који је развила Агенција за националну сигурност ради тражења и анализе глобалних података са интернета. КСКС је софистицирани програм који НСА-и пружа приступ праћењу Интернета. Програм омогућава НСА-у да чита ваше поруке е-поште, приступа вашим упитима претраживања, историји прегледа и дељеним документима. Програм омогућава НСА-и да практично приступи вашем уређају – омогућава им надгледање свега. Надаље, НСА може пратити ваш уређај куд год кренете. Укратко, они имају приступ било чему и свему.

Операције прилагођеног приступа

1997. године НСА је створила своју елитну хакерску дивизију под називом Прилагођене приступне операције, такође позната као ТАО. ТАО је специјализована јединица за прикупљање обавештајних информација о сајбер рату, коју води овај мото: „Ваши подаци су наши подаци, ваша опрема је наша опрема – било које време, било где, било којим правним средством“. Операције прилагођеног приступа користе сигурносне рупе у уређајима за прикупљање информација о кориснику или кориштење уређаја као надзорног алата. Ипак, уређаји са минималним или никаквим сигурносним рупама нису далеко од досега ТАО-а.

ТАО је довољно способан да наруши сигурност вашег уређаја коришћењем злонамерног софтвера. Они могу усмјерити циљани промет на лажне верзије стварних веб страница како би пратили записе и активности корисника. ТАО такође ради у савезу са технолошким компанијама на стварању позадинских позиција у рутерима – експлоатишући уређаје не само виртуално већ и физички.

Прикупљање података из друштвених медија и телекомуникацијских дивова

Под обавезама програма ПРИСМ, НСА је тражила податке од друштвених медија и телекомуникација. НСА би могла затражити од ових компанија информације као што су фотографије, видео снимци, имејлови и историја прегледавања. Кажу се да су њени највећи технолошки сарадници Гоогле, Фацебоок, Мицрософт, Иахоо и Аппле.

Савез интелигенције пет ока

Оснивање НСА била је подржана идејом националне безбедности. НСА је створена ради прикупљања информација о страним земљама и грађанима, а не о грађанима САД-а. Савез је требао помоћи организацији да издржи и супротстави се било којем чину против националне сигурности. Укратко, НСА није овлашћена да прикупља обавештајне податке о Американцима. Иако је питање, да ли су то урадили? да!

Искориштавајући правне рупе, НСА не само да прикупља обавјештајне податке о грађанима Сједињених Држава, већ дијели информације са својим савезницима под називом Фиве Еиес Интеллигенце Аллианце. Савез се састоји од пет земаља: Сједињене Америчке Државе, Уједињено Краљевство, Канада, Нови Зеланд и Аустралија. Веза је обострана, мада се и обавестење других земаља дели са Сједињеним Државама.

Где год да идете НСА следи

Ниси сам! Без обзира где идете, слиједи НСА. НСА може да прати вашу локацију путем вашег мобилног оператера, отворите Ви-Фи мреже у близини (наравно осетљива на безбедност) и ГПС. Према Васхингтон Пост-у, НСА сакупља око 5 милијарди записа дневно. Надгледајући ваш образац путовања, НСА може пратити ваше омиљене локације. Ко зна, можда су свесни вашег тајног скровишта у кући са дрвећем. Надаље, уз помоћ ових информација, НСА може лоцирати сараднике циљаних појединаца – и тако их учинити особама од интереса.

Неко посматра

НСА лако може да приступи камери на вашем лаптопу, паметном телефону, па чак и веб камеру, једноставним нападом малваре-а. Напад је толико суптилан да не бисте ни приметили да је ваш уређај угрожен. То нема никаквог утицаја на перформансе вашег уређаја, његова основна сврха је прикупљање информација. Поред тога, ваши микрофони се такође могу користити за снимање и преношење разговора без вашег пристанка.

Чак и уређаји који су искључени могу се укључити без да то икада приметите. Да ли сте се икад запитали зашто вас бомбардују огласи нечега о чему сте управо разговарали са својим пријатељем? Када говоримо о огласима, постоји разлог што Марк Зуцкерберг стално држи свој фотоапарат и микрофон. А разлог је, зна он!

НСА прелази са контролне листе

Информације које су процуриле Сновден откриле су да НСА такође шпијунира ваше куповине. Сарадњом с гигантима кредитних картица попут Виса, НСА може приступити вашим евиденцијама куповине и надзирати ваше понашање код куповине. Поред тога, НСА је такође склопила савез са Друштвом за међународну међубанкарску финансијску телекомуникацију, познату и као СВИФТ.

НСА је приступила информацијама из СВИФТ базе података, која укључује записе о куповинама извршеним кредитним картицама и другим финансијским трансакцијама. Сврха прикупљања таквих информација била је праћење куповине терористичких организација, међутим, тешко је веровати да информације о грађанину који купује намирнице помажу у том погледу.

Изградња позадине – НСА-ово најдраже време за пролазак

Сви знамо за познати ФБИ-Аппле инцидент 2016. године. Тада је Аппле одбио захтев ФБИ-ја за приступ подацима на иПхоне-у конфискованом на месту злочина напада у Сан Бернардину. Аппле-ов одговор пратио је повратну реакцију на коју је Цоок одговорио:"Нико не би хтео да се направи главни кључ који би окренуо стотине милиона брава, чак и ако је тај кључ био у власништву особе у коју највише верујете … тај кључ би могао бити украден".

Очито је да је то једна страна новчића. Према објавама Сновдена, НСА троши више од 200 милиона долара годишње да безбедност уређаја постане угрожена. Таква количина мамута потроши се на сурадњу са техничким дивовима – креирајући позадину за надзор.

Други инцидент који је покренут у центру пажње била је сарадња НСА-РСА где је Национална безбедносна агенција платила РСА 10 милиона УСД да створи бацкдоор и дистрибуира компромитоване алате за шифровање. Током година, РСА је тврдила да се њихов однос према НСА променио, међутим, ми чврсто верујемо у овај појам: једном лопов, увек лопов..

Наравно, ово је неколико познатих инцидената. Мора да постоји на стотине таквих колаборација којих нисмо свесни. Алијансе које су још увек оперативне и шпијунирају нас заједно са НСА, из сенке.

Пошаљи информације

НСА може приступити информацијама које су послате или примљене у вашим текстуалним порукама. НСА не прикупља само податке о садржају порука, већ и метаподатке који им омогућавају приступ евиденцијама трансакција са вашег уређаја, контаката и ваше тренутне локације.

Неко је на телефону

НСА је такођер прикупљала информације о телефонским разговорима. Иако, ове информације нису биле ограничене само на метаподатке. 2009. године НСА је покренула тајни програм познат као Мистиц, а према објавама Сновдена, програм је НСА омогућио не само снимање метаподатака, већ и садржај телефонских разговора. У 2011. години програм је достигао свој врхунац пошто је објављено да је Мистиц целом месецу омогућавао НСА да снима телефонске садржаје и метаподате земље..

За све постоји решење

Дијелећи дигитални простор, наша је одговорност не само едуцирати наше колеге нетизене о методама кроз које их НСА шпијунира, већ им пружити рјешења. Темељним истраживањем, наш тим је смислио начине како да подигнете своју сигурност на виши ниво – чинећи ваше уређаје нерањивим за покушаје хаковања. Надаље, ми смо снажни промотори приватности и анонимности и смислили смо смјернице помоћу којих се можете осигурати од интернетског надзора и зауставити НСА да крши вашу приватност.

Приватност интернета – реците не надзору путем интернета

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map