5 разлога за спору ВиФи везу


5 разлога за спору ВиФи везу

Успоравање Ви-Фи везе може бити узроковано многим превладавајућим факторима. Пет вероватних разлога за слабу брзину вифи-ја укључују:


 • Превише апликација ради у позадини.
 • Превише уређаја повезаних на један канал.
 • Корисници који обављају напорне активности
 • Начин постављања усмјеривача
 • Стари хардвер

имг

 • Погрешан канал
 • Употреба пропусне ширине
 • Застарели рутер
 • Погрешно постављање рутера
 • Застарели возач

Зашто је мој Ви-Фи тако спор?

Странице којима је потребно доста времена за учитавање могу бити прилично фрустрирајуће и тест стрпљења. Успорена Ви-Фи брзина може постати још алармантнија ситуација када покушавате да се придржавате рокова и на вријеме довршите домаћи задатак.

У наставку су наведени неки од разлога због којих брзина вашег Ви-Фи-ја може успорити с могућим решењима.

*Белешка: Лош Ви-Фи сигнал може вас навести да помислите да је то проблем у вези са Интернетом, али у стварности то није увек тачно. Да бисте убрзали интернет или појачали Ви-Фи сигнал, мораћете да следите различите кораке.

1. Постављени сте на погрешан канал

Бежичне мреже састоје се од два опсега фреквенције: 2,4 ГХз и 5 ГХз. Ови фреквенцијски опсези утичу на два фактора, а то су брзина и брзина путовања. На пример, канал од 2,4 ГХз може да пружа спорије брзине испод широког подручја покривања; канал од 5 ГХз може преносити брже брзине на мање подручје покривања. Пожељно је да се 2,4 ГХз веза боље примењује у градским областима због мање буке или сметњи у односу на мрежу од 5ГХз. Ови опсези су подељени на више канала.

Чест разлог зашто је Ви-Фи спор код куће је због присуства уређаја попут микроталасних пећница, бежичних телефона и других уређаја који се преносе на истом каналу од 2,4 ГХз. Ако су ови уређаји у близини, то може довести до смањења брзине Ви-Фи мреже. То важи за ваше комшије који могу имати пуно уређаја повезаних на исту мрежу и који раде на истој фреквенцији.

Канали су слични путевима, а уређаји су возила на путу. Ако сви користе исту руту да би стигли до свог одређеног одредишта, вероватно ће доћи до застоја у саобраћају. Али ако неколико рута води до истог одредишта, вјероватно ће подијелити саобраћај, узрокујући мање загушење. Стога је одабир канала са најмање загушења саобраћаја препоручљиво решење за примере, канали 1, 6 и 11 су најбржи доступни канали.

Како то поправити:

Да бисте сазнали који су канали највише загушени на вашој мрежи, користите апликацију за бежични анализатор као што је НетСпот и затим пребаците канал на рутер..

2. Преоптерећена употреба пропусне ширине

Ширина опсега односи се на највећу количину података послатих преко мреже било када. Ако делите своју Ви-Фи везу са више људи, сваки пут када су људи укључени у активности које трају пропусност, као што су играње мрежних видео игара, стриминг великих аудио датотека и друге активности, обично користе ваше драгоцене активности. Једноставно заустављање ових активности може драстично побољшати ваше Ви-Фи перформансе.

Како то поправити:

Инсталирање софтвера за надгледање пропусности као што су ДД-ВРТ или Гариголе како би се схватиле апликације које узимају највише пропусне ширине

превише људи на истој мрежи

3. Ваш рутер је застарео

Застарели рутер такође може довести до спорог Ви-Фи брзине. Новији уређаји имају тенденцију да пружају много бољу повезаност и распон у односу на старије уређаје. На пример, уређаји за усмеравање који датирају пре деценију уназад имају Ви-Фи брзину од око 25 Мбпс (мегабита у секунди). Док су уређаји пуштени неколико година након што су побољшали брзину у распону од 150 до 500 Мбпс.

Рутери подржавају различите Ви-Фи стандарде који се побољшавају како године пролазе. Најпопуларнији Ви-Фи стандарди за рутере на тржишту данас су Б, Г, Н и АЦ. Главна разлика између сваког од њих је брзина преноса. На пример, бежични Б има брзину преноса од 11 Мбпс, док бежични Г има Ви-Фи брзину од 54 Мбпс.

Како то поправити:

Ако имате спору Ви-Фи везу, покушајте поново покренути рутер који би требао убрзати ствари. Једноставно одвојите жицу од рутера и повежите је неколико секунди после. Ако то не ради за вас, најбоље могуће решење би била куповина новог уређаја.

застарјели рутер

4. Погрешно постављање вашег рутера

Ако сте купили нови уређај, али још увек имате проблема у вези са Ви-Фи брзином, проблем може бити у положају положаја рутера. Сигнали обично путују у спољном смеру, тако да је најбоље да усмјерите рутер на место које покрива радијус целе куће, уместо да га постављате у угао своје куће.

Како то поправити:

 • Ваша кућа може бити посебно превелика да би вам рутер могао пружити потпуну покривеност; тада ћете морати да примените Ви-Фи екстендере да бисте повећали опсег сигнала који се шире широм куће. Ови продужитељи су помоћни уређаји који се повезују на усмјеривач и опетовано бацају сигнале да покрију много веће подручје.
 • Избегавајте да постављате рутер у близини или у ваш подрум јер материјали попут бетона и материјала могу блокирати Ви-Фи сигнале и на тај начин чине Ви-Фи спорим.
 • Остављање рутера на полици или на земљи није најбоља позиција за ширење Ви-Фи сигнала. Међутим, обећавајући начин је постављање рутера на одређену висину како би се постигли уочљиви Ви-Фи перформансе, чиме се увелико проширује опсег емитовања..

постављање рутера

5. Застарјели управљачки програм мреже

Да бисте успоставили везу са интернетом, потребан је мрежни адаптер који подржавају мрежни управљачки програми. Генерално, Виндовс аутоматски ажурира ове управљачке програме месечно како би осигурао да имате најбољи могући управљачки програм без грешака. Међутим, могу се догодити случајеви да ти бежични управљачки програми могу нестати или постати неспојиви са вашим хардвером, што доводи до проблема са Ви-Фи везом..

Како то поправити:

Управљачки програм можете ручно ажурирати тако што ћете у поље за претрагу уписати управитељ уређаја и потражити мрежни адаптер. Када пронађете тај десни клик на мрежни адаптер који желите да ажурирате и изаберете управљачки програм за ажурирање. Ако од вас буде затражено доступно ажурирање, кликните на дугме Инсталирај, а ако не, онда је ваш систем ажуриран.

Ажурирати драјвер

Савет: Тестирајте брзину везе!

За тачне и истините резултате затворите све апликације које се покрећу у позадини и зауставите Адблоцкер ако га покрећете.

Белешка: Ваша брзина интернета може бити мала током најпрометнијих доба дана, за разлику од поноћи, то је углавном када половина вашег окружења вероватно спава. Међутим, ако вам је брзина константно мала, можда бисте желели да позовете свог даватеља интернетских услуга (Интернет провајдера) да бисте добили надоградњу плана!

 • Отворите жељени прегледач и посетите веб локацију за брзи тест попут спеед.гооглефибер.нет.
 • Додирните "Игра" икона
 • Након неколико секунди видећете пинг, брзину преузимања и брзину преноса.
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map