Јавна ВиФи сигурност


Јавна ВиФи сигурност

Скоро 65,44 милиона људи у Америци користи јавни Ви-Фи. Трећа страна може лако пресрести размјену података или информација преко јавне вифи мреже. Многи корисници несвесно ризикују своју безбедност када своје личне податке деле преко интернета.


Људи користе ВиФи мреже редовно да би куповали путем интернета, обављали видеопозиве и вршили новчане трансфере у име неколико њих. Ако њихов уређај остане заштићен, њихове информације остају рањиве на безбедносне претње.

јавна вифи сигурност

Колико је безбедан јавни ВиФи?

Са преко 350 милиона Јавне Ви-Фи приступне тачке доступне широм света, људи доводе своје личне податке у опасност, јер јавне бежичне мреже нису толико сигурне у поређењу са кућном мрежом која обично има ВПА2.

ВПА2 је Ви-Фи стандард који обавезно омогућава да мрежа буде заштићена лозинком. Ово је једна мјера сигурности која можда није присутна у бежичној мрежи коју бисте користили у насумичном кафићу.

Штавише, јавни ВиФи је инхерентно мањкав јер није познато ко је поставио приступну тачку. Било је случајева да су нападачи поставили ВиФи ананас присиљавајући кориснике да се повежу на лажну мрежу која изгледа легитимно.

Због тога се прво не препоручује коришћење неосигуране мреже. Боља опција би била да користите сопствени паметни телефон као жаришну тачку. У случају да не носите свој уређај, моћи ћете да ограничите или елиминишете потенцијалне претње коришћењем доле наведених корака.

Јавни ВиФи безбедносни савети за сигурност

имг

Постављање двофакторске (2ФА) аутентификације

Двофакторна аутентификација је додатни корак верификације који спречава неовлашћени приступ вашим мрежним налозима, чак и ако су вам акредитиви украдени путем отвореног ВиФи-ја. Стога је добра идеја омогућити то кад год је то могуће. У већини 2ФА имплементација од вас ће се тражити да потврдите свој идентитет уношењем посебног кода послатог на ваш телефон путем текстуалне поруке.

имг

Ограничите АирДроп и дељење датотека

Када користите јавну бежичну мрежу, требали бисте онемогућити све функције које омогућавају дељење датотека на вашем лаптопу или паметном телефону. То је зато што омогућава странцима из те мреже да приступају вашим датотекама с лакоћом и отвара им врата за постављање злонамјерног софтвера или шпијунског софтвера на ваш уређај, доводећи ваше личне податке у ризик.

Додатне мере заштите: Пре и после повезивања на јавни Ви-Фи

Како уочити лопу ВиФи мрежу?

Имајте на уму следеће знакове како бисте могли препознати роуге ВиФи мрежу кад год наиђете на једну:

1

Миснамед ССИД

Ако се повезујете са познатом јавном бежичном мрежом и приметите да је ССИД нешто другачији од ранијег, то би могло бити врло лоша ВиФи хотспот.

2

ХТТП

Проверите да ли УРЛ-ове које посећујете имају ХТТПС адресу. Ако није, то значи да хакери могу да приступе вашим пренешеним подацима.

3

Слаба брзина интернета

Имате ли релативно спорију везу? Преусмјеравање на крај лоших ВиФи жаришта може бити главни разлог за то.

4

Лако за повезивање

Већина законитих јавних бежичних мрежа одмах упућује кориснике на њихову страницу са условима коришћења. Ако одмах стекнете интернетско повезивање, вероватно сте повезани са лошом ВиФи приступном тачком.

5

Поруке о грешкама

Ако ваш веб прегледач почне да приказује поруке о грешци или ваше апликације престану да функционишу, можда користите лошу ВиФи мрежу.

Главне пријетње повезане с јавним мрежама

 • ВиФи Ананас
 • Човек у средњем нападу
 • Рогуе ВиФи Хотспотс
 • Крађа колачића
 • Цомпутер Вормс
 • Пацкет Сниффинг

ВиФи Ананас

ВиФи Ананас

Ви-Фи ананас је моћан уређај који може да изврши сложене мрежне нападе. У основи, скенира идентификаторе сервисних скупова (ССИД-ове) које емитују уређаји, а затим репризира те ССИД-ове тако да уређаји могу бити преварени мислећи да је то легитимна Ви-Фи приступна тачка.

Заштита уређаја од ове врсте напада може бити веома изазовна, осим ако се не опремите поузданим ВПН – он ће заштитити сву вашу комуникацију од краја до краја користећи врхунско шифровање.

Човек у средњем нападу

Човек у средњем нападу

Напади човека у средини представљају један од највећих ризика коришћења јавних бежичних мрежа. Једноставно речено, укључује цибер-криминалаца који се дискретно позиционирају између жртве и затражене веб странице.

Након што су успели да стекну контролу над везом, нападачи ће моћи пресрести и изменити сву вашу комуникацију и / или чак преусмерити трансакције са вашом кредитном картицом или дебитном картицом на сопствене налоге.

Рогуе ВиФи Хотспотс

Рогуе ВиФи Хотспотс

Кад год се повежете на јавни Ви-Фи у кафићу или ресторану, обавезно питајте власника мреже о тачном називу. Поред тога, не бисте се желели повезивати са скитницом Ви-Фи жаришне тачке коју је поставио несташни хакер.

Ове мреже дизајниране су тако да опонашају законите вруће тачке које пружају оближње компаније и када их неко повеже, негативци су у стању да украду осетљиве информације и чак их преусмере на заражени веб сајт.

Крађа колачића

Крађа колачића

Одређене врсте Интернет колачића нису безопасне и омогућавају веб локацијама да буду пријављени, запамтите које ставке сте поставили у кошарицу и персонализујте информације које вам се приказују, између осталог.

Међутим, хакер који ради на техничким технологијама може да вам украде колачиће и лажно се представља на веб локацијама, а да чак и не зна за ваше веродостојне податке за пријаву. То би им омогућило приступ свим врстама информација, попут ваших тренутних порука, е-поште, итд.

Цомпутер Вормс

Цомпутер Вормс

Црви су по много чему слични својим вирусним колегама, али се разликују у једном главном аспекту. За разлику од вируса, који треба да буду прикључени програму, црви се могу проширити на ваш уређај без да морате да преузмете заражену датотеку.

Стога, ако јавној Ви-Фи мрежи на коју сте повезани недостају одговарајуће заштитне мере, ви сте у опасности од разорне инфекције која не само да може да угрози ваше личне податке, већ и да уништи ваш уређај.

Пацкет Сниффинг

Пацкет Сниффинг

Будући да је већина јавних Ви-Фи мрежа отворена и не нуди никакво шифрирање, цибер-криминалцима не треба много напора да надгледају сав интернет саобраћај који се преноси на и са вашег уређаја.

Користећи њушкало за пакет, који су програми који снимају и бележе преносе података преко мреже, нападачи могу читати сву нешифрирану комуникацију и хватати осетљиве информације попут података о кредитној картици.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map