Како сакрити ИСП историју прегледача


Како сакрити ИСП историју прегледача

Повод је скинут са даватеља интернетских услуга, омогућавајући им да користе наше личне податке како желе и од њих зарађују велике доларе.


Правила ФЦЦ-а из ере Обаме су повучена и замењена новим, законом о заштити приватности. Према новом закону, ИСП-ови су сада овлашћени да снимају све активности које обављамо на мрежи или на апликацијама које користимо и да те податке продају „највишем понуђачу“.

Још горе је то што не постоји начин да се сазна коме би продали информације.

Како сакрити историју прегледавања од ИСП-а

Шта ово прикупљање података значи корисницима…

За почетак, ИСП-ови могу пратити сваку веб страницу коју посећујемо и све наше активности на тим веб локацијама.

У наставку, они би продавали личне податке маркетиншким фирмама или било којим другим организацијама трећих страна.

Компаније за маркетинг би демонтирале наше податке, извели разне анализе и користили налазе како би стекли увид у наш свакодневни живот.

На пример, ако претражимо слике букета, даваоци интернетских услуга би видели овај упит као наше интересовање и послужили би нам огласе који се подударају са интересом, попут огласа везаних за продавнице букета, букета за венчања итд..

Без обзира на то, добијање нежељене поште циљаним огласима само је један део бриге.

Други део је да не можемо бити потпуно сигурни да ИСП неће користити наше личне податке из било којих последњих разлога, осим да их продаје маркетиншким фирмама.

Дакле, шта то значи за нас?

Не можемо више да чувамо приватност историје претраживача, па према томе, ни нашу приватност на мрежи не можемо да изменимо.

Или можемо??

Шта је праћење ИСП-а?

Праћење ИСП-а односи се на праксу даватеља интернетских услуга прикупља и биљежи податке о вашим мрежним активностима и везама. Знате шта то значи? Интернет провајдер лако може да документује и документује све, од поставки вашег претраживача до историје претраге.

Зашто вас прати ваш ИСП?

Постоји неколико разлога због којих их пружају интернетске услуге, укључујући:

 • Да бисте продали своје личне податке

  Ваш ИСП може профитирати од података које прикупи продајући их оглашавачима који нуде највишу понуду. Када ове компаније комбинују ове информације са подацима које већ имају о вашим навикама прегледавања и куповине, моћи ће да пронађу паметније, али наметљиве начине да вас циљају.

  Иако ова пракса може звучати крајње незаконито, истина је да је у неким земљама савршено прихватљива. Чак и у земљама у којима то можда није дозвољено, ништа не гарантује да ИСП-ови не режу уговоре са рекламним компанијама иза сцене.

 • Придржавати се закона о задржавању података

  У многим земљама света Интернет провајдери су законски обавезни да чувају податке о купцима на Интернету у одређеном временском периоду. То се тада ставља на располагање агенцијама за провођење закона, ако и када је то потребно ради истраге.

  То игра важну улогу у борби против тероризма и злочина, али спречава звиждаче и новинаре да задрже своју анонимност. Уз то, постоји добра шанса да се многи обични грађани испитају без очигледног разлога.

 • Да бисте пратили употребу П2П

  Дељење датотека је незаконито у многим деловима света, а у регионима са строгим законима о ауторским правима ИСП-ови морају да прате конекције корисника како би били сигурни да нису укључени у активности бујице. Ако вас ухвате како преузимате бујице, послат ће вам се обавештење о кршењу ауторских права и зато ћете можда морати да платите огромне новчане казне или чак бити изведени пред суд!

 • За пропусни опсег

  Неки даваоци интернетских услуга се ослањају на податке о везама својих корисника како би могли умањити пропусност – што се дефинише као намерно успоравање ваше брзине интернета. Они ће тврдити да је то учињено како би се смањила загушеност мреже, али већина ИСП-а користи прогутавање пропусне ширине да би убедила кориснике да пређу на скупљу претплату или да плате нови, скупљи план података..

Зашто би те било брига?

Па, одговор не би могао бити једноставнији – јер је у питању ваша приватност! Све што радите на Интернету (веб локације које посећујете, услуге које користите, датотеке које преузмете итд.) Непрекидно неко прати, што поред озбиљне инвазије на приватност такође се осећа прилично чудно.

Такође ћете бити циљани са огласима прилагођеним вашем укусу и интересовањима. Неки не смета што им се рекламира, али суочимо се са тим – различити начини на који оглашивачи прате ваше понашање на веб локацијама су управо погрешни!

То ипак није све. Ако се ослањате на торент за приступ потребним датотекама, можда ћете наићи на легалну топлу воду, а ако дуго времена проводите у стреамингу, преузимању или игрању игара, врло често бисте могли бити подређени пропусном опсегу..

Које податке може видјети ваш ИСП?

Будући да ИСП-ови додељују вашем уређају ИП адресу и знају са којом ИП адресом се повезујете, могу да виде практично све што радите на Интернету. Међутим, то постаје још лакше вашем даватељу интернетских услуга ако веб локације којима приступате користе ХТТП, а не ХТТПС – што шифрира податке послате између вас и веб локације.

Ваш Интернет провајдер може видети следеће ствари:

 • Гео-локација вашег мобилног телефона
 • Историја претраге
 • Ваша трансакција криптовалута
 • Ваша историја прегледавања
 • Ваше некодиране комуникације
 • Ваше лозинке (када их укуцате у нешифроване веб локације)
 • Ваша преузимања

Како да спречите да вас ИСП прати?

Сада када знате да вас интернетски провајдери гледају, можда се питате како ограничити њихову способност да вас прате, ако не и искоријенити. Реално гледано, не можемо се борити против даватеља интернетских услуга или их молити да не користе наше личне податке за добитак. Међутим, оно што можемо учинити је да сакријемо историју свог прегледача од ИСП-а и учинимо наше интернетске активности потпуно анонимнима.

Срећом, постоје неки начини како да се то постигне.

 • Користите Тор

  Ако желите да сакријете историју прегледавања од ИСП-а, можете почети са Тором. Иако Тор није 100% несигуран, ипак је добра опција.

  Тор је клијент претраживача који вам омогућава да анонимно сачувате историју веб претраживања од знатижељних очију похлепних давалаца интернет услуга. Нуди шифрирано искуство прегледавања, што вам омогућава да сакријете своју активност прегледавања од праћења или надзора било које треће стране.

  Међутим, Тор недостаје када је у питању шифрирање било чега другог осим претраживача. На примјер, Тор не може блокирати даватеље интернетских услуга да прате личне податке извучене из апликација које преузмемо и користимо.

  Исто тако, Тор не може заштитити ИоТ (Интернет оф Тхингс) уређаје у нашим домовима.

  Штавише, неки даватељи интернетских услуга можда чак и не дозвољавају Тор клијентима. Они чак могу забранити интернетску везу ако се установи да се саобраћај преусмерава из Тор-а.

 • Користите ХТТПС проширење прегледача

  Још једна одржива опција коју можете да сакријете да бисте сакрили историју прегледача од ИСП-а је проширење ХТТПС прегледача. То је сјајно средство за спречавање прегледача да пропушта било коју активност на веб локацији.

  Задатак ХТТПС проширења је да шифрира сваку веб локацију коју посетите. Ваш даватељ интернетских услуга би, наравно, знао за веб локације које посећујете, али никада неће знати активност коју тамо обављате.

  Рецимо на пример да посетите веб локацију за стриминг. ИСП може пратити да је корисник посетио веб локацију за стриминг, али не може да прати које су видео снимке гледали или су упити за претрагу коришћени..

 • Користите виртуелну приватну мрежу (ВПН)

  Употреба ВПН-а је попут стављања интернетске енкрипције на стероиде.

  Виртуелна приватна мрежа омогућава вам да не само сакривате историју прегледача од ИСП-а, већ и да сакријете све своје мрежне активности од хакера, крађе података, снајперса, итд..

  ВПН штити не само ваш претраживач, већ и ваш рачунар, паметне телефоне које користите, лаптоп и заправо ИоТ уређаје које имате у вашем дому.

  Када се претплатите на ВПН услугу, она шифрира мрежну везу која сваки уређај у вашој кући повезује са Интернетом.

  ВПН-ови вам омогућавају да користите анонимне ИП адресе (Интернет Протоцол) да бисте претраживали веб локације. Коришћењем ИП-а који потиче из друге земље, натерате свог даватеља интернетских услуга на размишљање да се веб локацији приступа из другог извора или региона, а не ваше куће.

  Поред тога, ВПН криптира вашу мрежну везу са 256-битном АЕС енкрипцијом. Војни ниво шифрирања омогућава вам коришћење Интернета уз потпуни душевни мир.

  Уз највиши ниво шифровања који обезбеђује ВПН, можете без куповине да обављате куповину на мрежи или обављате онлине трансакције..

ПуреВПН – поуздан ВПН за заштиту ваше приватности!

Ми користимо АЕС 256-битну енкрипцију да заштитимо ваше личне податке од трећих страна попут интернетских провајдера, оглашивача и цибер криминала. Поред тога, ваша стварна ИП адреса је такође замењена једном од наших 300 000+ јединствених ИП адреса, што онемогућава да ваше мрежне активности буду повезане са вама.

ПуреВПН поштује ваше право на приватност и слиједи строгу политику непојављивања да бисте били што анонимнији. Постоје доступне апликације за све главне платформе и издашна 31-дневна гаранција поврата новца осигурава да ваша инвестиција остане заштићена.

Уз нас са ваше стране, такође добијате неограничен приступ скупу врхунских функција као што су ДНС заштита од цурења, Интернет Килл Свитцх, ВебРТЦ заштита од пропуштања итд., А све то повезује вашу приватност на мрежи на потпуно нови ниво.

Поврат приватности

Завршна реч

Нови закон о приватности широкопојасне мреже само је почетак ере против приватности. Да бисмо боље преживели у овој ери, морамо бити проактивни у заштити наше приватности. Срећом, имамо горе наведене алате као што је ВПН како бисмо заштитили своје кућне мреже и приватност породице скривени од нежељених очију.

Желите повратити своју приватност на мрежи? Можда ћете желети да проверите ниже водиче:

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map