Сазнајте како осигурати кућну мрежу


Сазнајте како осигурати кућну мрежу

Како се модерно време развијало, тако су настале и наше потребе за Интернетом. Повећани напредак технологије створио је бројне компликације. Сигурност кућне мреже је брига да се не скидају хакери који увијек траже рањиве и незаштићене мреже. Почните да осигуравате мрежу тако што ћете прво променити ССИД, што лошим момцима отежава идентификацију вашег рутера.


Како осигурати кућну мрежу?

Када је у питању сигурност кућне мреже, постоје два питања која морате решити.

Прво, морате да контролишете ко може да дође на вашу мрежу. Дакле, следећи пут када будете посетиоци, покушајте да непотребно ограничите дељење лозинке.

Други проблем је отисак сигнала. Ако људи изван ваше куће могу преузети сигнал с вашег рутера и знати лозинку, они могу украсти све ваше податке и прикупити све сачуване лозинке.

Због тога можете предузети следеће мере предострожности:

Промените свој ССИД

Свака мрежа је идентификована именом ССИД. Будући да произвођачи рутера производе исте поставке за сваки артикал, једна линија производа коју пружају и често инсталирају исти софтвер за администрацију, што хакерима олакшава живот.

Стога провјерите јесте ли промијенили ССИД тако да не даје марку или број модела рутера. Треба водити рачуна о томе да не наведете своје име, адресу или телефонски број, не користите личне податке у наслову или не провоцирате хакере изазовима. Само га држите благим.

ссид

Промените задане администраторске акредитиве

Конзоли рутера може се лако приступити било којим уређајем повезаним на мрежу. Већина произвођача поставља рударске рачуне на рутерима са истим корисничким именом и лозинком у тој линији производа.

Једном када уђу у вашу конзолу, дат ће им контролу над мрежном конфигурацијом која ће им омогућити приступ промени лозинке и закључати вас из ваше мреже. Стога промените лозинку административног налога у случајну комбинацију слова и бројева дужих и до 12 знакова.

ссид

Користите јаке лозинке

Када живите са породицом и стално посећујете пријатеље и посетиоце, може вам бити тешко рећи стално делити лозинке.

Стога провјерите је ли лозинка довољно сложена и тешка да је људи теже дијеле. Направите лозинку случајним низом слова, бројева и посебних знакова комбинацијом великих и малих слова. То људима отежава да памте прави поредак, чак и ако се сете комбинације.

заштита лозинке

Онемогући даљински приступ

Конзола усмјеривача, која је средишњи дио, требала би бити доступна само с уређаја повезаних на мрежу. Но, усмјеривачи долазе с поставком која омогућава удаљени приступ, што значи да било тко може приступити конзоли преко интернета с друге локације. Стога провјерите је ли опција искључена.

даљински приступ

Редовно ажурирајте свој софтвер

Генерално, произвођач рутера би требао аутоматски ажурирати фирмвер на вашем пролазу. Међутим, како бисте месечно требало да мењате лозинку за Ви-Фи, такође би требало редовно проверавати да ли постоје исправке.

Једном када то постане навика, чак и ако постоје ажурирања која нису инсталирана, моћи ћете редовно да их прегледате и редовно ажурирате.

Ажурирање софтвера

Омогућите функције госта

Ако ваш усмјеривач има функцију госта, обавезно га посјетитељи користе. Гостујућа мрежа омогућава посетиоцима приступ вашој интернетској вези без давања њихове Ви-Фи лозинке, а истовремено ограничава информације о доступној мрежи.

функција госта

Набавите мрежни заштитни зид

Обично сваки Ви-Фи рутер поседује уграђени фиревалл. Вероватне су шансе да га нисте укључили. Прегледајте подешавања конзоле да бисте видели да ли можете да је пронађете и када то учините, укључите је.

ватрени зид

Појачајте Ви-Фи енкрипцију

На Интернету су доступни бесплатни алати који лако хакују слабе Ви-Фи енкрипције, што ће омогућити нападачу да пресретне, види и измени вашу мрежну активност.

Сваки Ви-Фи долази с три врсте заштитних система: Виред (еквивалентна ожичена веза), заштићеним Ви-Фи приступом (ВПА) и заштићеним приступом Ви-Фи 2 (ВПА 2). Од свих ових, ВПА 2 треба користити.

Али то искључиво није тако сигурно као ВПА2 АЕС. Ова верзија користи АЕС шифру за заштиту преноса, а начин шифрирања је немогуће пробити.

*Белешка: Нису сви уређаји подржани ВПА2 јер он није широко доступан. У том случају можете користити ВПН за ВиФи који вашој вези даје додатни слој шифровања.

енкрипција

Шта је кућна мрежа?

Кућна мрежа је група уређаја (попут рачунара, система за игре, штампача и мобилних уређаја) који су повезани на интернет и једни друге.

Може се повезати на два начина: А ожичена мрежа која се користи за повезивање штампача и скенера или бежична мрежа који повезује уређаје попут таблета и мобилних телефона без жица.

Зашто заштитити кућну мрежу?

У случају ожичене мреже, било је тешко да неко уђе у ваш систем. Али у данашње време, сви користе Ви-Фи да би повезали све своје уређаје на Интернет.

Често када људи дођу, они траже лозинку за приступ вашем Ви-Фи-ју. На крају људи знају вашу лозинку и користе је за повезивање са вашим Ви-Фи рутером кад год су у близини, јер се за разлику од физичких мрежа Ви-Фи системи могу проширити изван зидова вашег дома.

Једном када у свету изађе лозинка за приступ, није лако управљати ко може приступити вашој кућној мрежи. Чак и ако неко не зна вашу Ви-Фи лозинку, али вас довољно добро познаје, може упасти у систем и пребрисати вашу лозинку, поново омогућавајући приступ свим уређајима који се повезују на тај Ви-Фи.

Када се појаве, хакери га могу користити да би вас шпијунирали путем интернета, помоћу историје прегледача украли детаље о кредитној картици, натерали вас на инсталирање штетног софтвера везаног за злонамерни софтвер или вас чак преусмерили на нежељене странице због веродостојности.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map