Шта је преусмеравање портова?


Contents

Шта је прослеђивање портова?

Прослеђивање порта је важна карактеристика која вам омогућава приступ уређају, серверу или услузи са било којег места на свету. Једноставно речено, Порт Форвардинг ће корисницима омогућити креирање наменских сервера, покретање различитих врста услуга и још много тога.


С обзиром на значај ове функције, ПуреВПН је развио снажни додатак за прослеђивање порта који омогућава корисницима да прослеђују било које портове истовремено користећи ВПН мрежу.

Да бисте у потпуности разумели овај додатак и његове предности, прочитајте комплетан водич.

имг

За шта се користи прослеђивање порта?

То је техника која се широко користи за преусмеравање рачунара саобраћај кроз одабране портове између ЛАН рачунара (Локална мрежа) и удаљених рачунара (Интернет).

Укратко, то је поступак који вам омогућава да мрежни промет пошаљете преко броја порта по вашем избору и учините га доступним другима на локалној мрежи или Интернету.

Обично се за то преусмеравање користи ВПН или проки програм. Ипак, то се може учинити и путем хардверских компоненти попут рутера, проки сервера или фиревалл-а.

Сазнајте више о томе шта је број порта?

Врсте прослеђивања лука

Мапирање портова постоји у неколико облика. Доље су наведени најчешћи облици:

Локално прослеђивање портова

Најчешће се користи у поређењу с другим врстама прослеђивања портова. Обично се користи за слање података из друге клијентске апликације на истом систему. Помоћу локалног прослеђивања порта лако се можете повезати са локалног рачунара на други сервер. Такође можете заобићи заштитне зидове који блокирају одређене веб странице користећи локално прослеђивање портова.

Даљинско прослеђивање портова

Апликацијама које се налазе на страни сервера Сецуре Схелл (ССХ) везе омогућава приступ услугама на ССХ-овој страни клијента. Постоје и други власнички програми тунелирања који користе удаљено просљеђивање портова за исту опћу сврху. Једноставним ријечима, даљинско просљеђивање портова омогућава вам повезивање са стране сервера тунела на удаљену мрежну услугу која се налази код клијента тунела, страна.

Динамичко прослеђивање портова

Омогућава вам да пролазите кроз ватрозид или НАТ коришћењем отворима за фиревалл. Циљ ове методе је омогућити клијентима да се повежу на поуздан сервер који делује као посредник у слању / примању података на један или више одредишних сервера.

Како функционише прослеђивање портова?

Да бисте послали било какав захтев путем интернета, пакети података се креирају и шаљу преко интернета. Ови пакети садрже детаље вашег захтева, који такође укључују одредиште вашег рачунара или уређаја.

Мрежни рутер обично прегледа заглавље ИП пакета пре него што га пошаље у било који повезани и одговарајући интерфејс. Затим заузврат, податке шаље на одредиште које је у заглављу.

Али преусмеравање портова мало мијења ствари. У прослеђивању портова, апликација за пресретање (ваш ВПН клијент) чита заглавље пакета, бележи одредиште и затим преписује информације о заглављу пре него што га пошаље на други рачунар или сервер – онај који се разликује од рачунара / сервера кога сте намеравали.

То секундарно одредиште хоста може бити други сервер који користи другачију ИП адресу, другачији порт или потпуно различиту комбинацију ова два. У случају ВПН-а или проки-а, ово секундарно одредиште обично су сервери које користи провајдер који маскирају или покривају вашу оригиналну ИП адресу.

Поглед на прослеђивање луке

Следећи пример ће вам помоћи да објасните како функционише функција за прослеђивање порта.

У следећем примеру, ИП адреса 101.0.0.1 шаље захтев на 101.0.0.3 на прикључку 90. Интермедијарни домаћин — 101.0.0.2 — пресреће пакете, преправља заглавља пакета и шаље их на ИП адресу 101.0.0.4 на Порт 9090 :

101.0.0.1->101.0.0.2->101.0.0.4
Подноси захтевЗаправо шаље на
101.0.0.3:90101.0.0.4:9090

Домаћин, 101.0.0.4, одговара на овај захтев, слањем на 101.0.0.2. Затим 101.0.0.2 преиспитује пакет – што указује да је одговор од 101.0.0.3 и шаље га на 101.0.0.1:

101.0.0.4->101.0.0.2->101.0.0.1
Шаље свој одговор наПрослеђује одговор на
101.0.0.2:9090101.0.0.1:90

Што се тиче 101.0.0.1, послао је захтев на 101.0.0.3 на Порт 90 и добио одговор од 101.0.0.3 на Порт 90. Али то се заправо није догодило. Саобраћај никада није дирнуо 101.0.0.3. Али, због начина на који су пакети преписивани, 101.0.0.1 види да је добио одговор из 101.0.0.3.

Опажено одредиште увек је из перспективе рачунара који тражи. Као што видите на дијаграму: упркос томе што је 101.0.0.4 постало одредиште у реалном времену за саобраћај од 101.0.0.1, одредиште за сав саобраћај (колико зна домаћин домаћин) је 101.0.0.3.

Можете сазнати више о томе како функционисање преусмеравања путем видео записа у наставку:

видео_тхумб

Користите случајеве прослеђивања лука

Функција преусмеравања лука долази у приличној прилици у многим стварима које радимо код куће или на послу. Ево неких важних случајева употребе преусмеравања лука:

 • Приступите својим сигурносним камерама када нисте код куће
 • Прослеђивање портова и на Ксбок и ПлаиСтатион конзоле
 • Постављање сервера код куће, као што је Минецрафт или Теамвиевер
 • Убрзавање преузимања.
 • Проналажење усмјеривача на вашој мрежи.
 • Оптимизација вашег рутера.
 • Тестирање портова на вашој мрежи.
 • Опорави изгубљене лозинке рутера.
 • Преусмеравање портова омогућава вам приступ рачунару, лаптопу или серверу било где у свету.
 • Омогућује вам дељење приступа вашој веб локацији / ФТП или било којој другој услузи.
 • Омогућује вам да играте онлајн игру са својим пријатељима тако што ћете својим пријатељима омогућити да се придруже вашем серверу за играње.
 • Да бисте е-поштом слали клијенте на сигуран начин.
 • Да бисте приступили ограниченим веб локацијама било где.
 • Да бисте се повезали са хостинг серверима преко фиревалл-а на нивоу датацентера било где.
 • Да бисте побољшали отпор против ДДоС напада.
 • За п2п сврхе.
 • Да бисте добили удаљени приступ (РДП).
 • За приступ приватним умреженим апликацијама иза НАТ-а за удаљени приступ.
 • Да бисте се повезали са Фантаси Гроундс-ом са разних усмјеривача.
 • Да бисте приступили услугама на Синологи НАС.
 • Приступ услугама на Плек-у.

Како да омогућим Прослеђивање порта на ВПН-у?

Да ли имате проблема са повезивањем својих омиљених игара за више играча или цхат програма на Интернет? Да ли веб прегледач вашег таблета не успева иако је повезан на Ви-Фи мрежу? Ваш проблем је можда блокиран порт на рутеру и то је лако решити.

Рутер вам стоји између уређаја и интернета и осигурава да су сви подаци који улазе и излазе исправно усмерени.

Замислите свој усмјеривач као зид који спречава нежељени и штетни промет док отвара портове како би омогућио користан промет попут веб страница, игара и програма за размјену датотека. Портови су попут врата у зиду резервираних само за корисни саобраћај, а ваш рутер обавља добар посао аутоматске конфигурације већине портова који су вам потребни за сигурно коришћење Интернета.

Међутим, у неким случајевима требате рећи рутеру да отвори одређени порт како програм неће бити блокиран. Овде ће вам требати ПуреВПН-ова функција за прослеђивање портова.

Прослеђивање порта са додатком ПуреВПН

Много је разлога зашто ће вам требати додатак за прослеђивање порта ПуреВПН. Позната је чињеница да ВПН-ови и прослеђивање порта обично не раде заједно. Ако желите да користите Порт Форвардинг, мораћете да искључите своју ВПН услугу. Али то ће вас изложити мрежним претњама свих врста.

Овде долази ПуреВПН-ов додатак за прослеђивање портова. Употреба овог додатка омогућиће вам истовремено коришћење прослеђивања портова и ПуреВПН.

Слично томе, прослеђивање порта не ради на вашем рачунару. Али уз додатак ПуреВПН, радит ће и на вашем рачунару.

Отворите портове за било коју игру по вашем избору са премијским пробним додатком ПуреВПН Порт Форвардинг за само 0,99 УСД

Сазнајте више о ПуреВПН-овом додатку

Предности употребе ПуреВПН-а и просљеђивања портова истовремено

Преусмеравање лука штити вас од хакера. Ваши уређаји и сервери остају заштићени од нежељеног приступа, док ваше активности остају скривене од свих врста шпијуна и хакера. Прослеђивање порта је крајњем кориснику прегледно, док мрежама додаје додатни ниво сигурности.

Једна посебна ИП адреса

Слично томе, прослеђивање порта је корисно за оне који се желе придржавати једне ИП адресе приликом коришћења интернета. То могу бити предузетници или људи који раде за корпоративни ентитет. Обично се претплате на наменски ИП путем ВПН провајдера и користе функцију за прослеђивање портова да би се повезали са том одређеном јединственом ИП адресом.

Преусмеравање портова је такође корисно за оне који желе да покрену веб сервер или сервер за играње на једној мрежи. Они који се желе повезати на ову мрежу могу то лако учинити путем функције за просљеђивање порта.

ПуреВПН вам омогућава приступ функцији за просљеђивање портова, истовремено осигуравајући да останете сигурни у процесу. Сви подаци које пошаљете на уређај и са њега остају 100% заштићени и сигурни. Без обзира колико се хакер трудио, ваше интернетске комуникације остају скривене и сигурне најбољим методама шифровања.

Па шта чекате? Испробајте ПуреВПН сада и користите Порт Форвардинг без излагања његових рањивости.

ФАКс(Често постављана питања)

Како да проверите да ли је мој порт отворен?

Можете проверити да ли је ваш порт отворен или не путем сервиса за проверу портова попут ЦанИоуСееМе.орг и исмипортопен.цом.

Да ли је прослеђивање портова безбедно?

Изазов приликом подешавања ручног прослеђивања портова кроз рутер је што ваше онлајн комуникације можда више неће остати безбедне. Када користите просљеђивање портова, постоји више мрежних рањивости због чега вам је потребан ВПН просљеђивачки ВПН да бисте осигурали своје мрежне активности.

Такође, хакери не могу приступити кроз прослеђене портове. Све зависи од портова циља или од тога колико је добар фиревалл вашег рутера и колико је безбедан и изнутра и извана..

Шта је покретање порта?

Активирање портова је слично преусмјеравању портова, осим неколико кључних разлика. Када подесите окидање порта, он затвара порт који сте изабрали. Овај порт ће се отворити само када је активиран одлазном комуникацијом. Након тога, порт ће се затворити након одређеног временског периода након завршетка излазне комуникације која је покренула отварање.

Ово је корисно за повећање сигурности везе, јер даје контролу локалном уређају за отварање везе или на други начин држи порт затворен. Ово помаже у уклањању ризика повезаних са прослеђивањем портова када порт остане отворен дуго времена чак и када се не користи.

Да ли је за прослеђивање портова потребан статички ИП?

Да, за прослеђивање портова, за ваш уређај ће бити потребна статичка ИП адреса. Подразумевано вам је ИСП доделио динамичну ИП адресу, која се увек мења. Због тога прослеђивање портова неће моћи да приквачи ваш уређај на вашу кућну мрежу.

Да ли прослеђивање порта смањује пинг?

У неким случајевима преусмеравање портова може умањити ваш пинг. Међутим, за неке кориснике пинг може драстично ескалирати. Све је означено на серверу на који се повезујете и колико је тај сервер лоциран од ваше физичке локације.

Која је разлика између прослеђивања порта и покретања порта?

Као што можда већ знате, неке апликације и игре захтевају отварање одређених портова да би успешно функционисали. Прослеђивање и активирање портова могу се користити за омогућавање уређајима да приступе услугама изван мреже. Међутим, њихови процеси су мало другачији.

Прослеђивање порта омогућава спољне везе на неодређено време, па се сматра мање безбедним јер су портови отворени на рутеру. Активирање прикључка, међутим, омогућава екстерне везе одређено време, што га чини сигурнијим и флексибилнијим од његовог партнера.

Шта је УПнП?

УПнП, такође познат као Универсал Плуг анд Плаи, је протокол који решава неке безбедносне проблеме које покреће преусмеравање портова. Апликацијама на вашим уређајима омогућава отварање портова по потреби и затварање након завршетка. То је практичније јер вас штеди од гњаваже отварања и затварања портова ручно.

Сазнајте више о томе шта се користи

Како отворити портове на рутеру?

Проналажење и отварање портова на вашем усмјеривачу је лако. Пратите кораке:

 • Пронађите ИП адресу рутера.
 • Пређите на подешавања рутера.
 • Унесите своје акредитиве (корисничко име и лозинку).
 • Погледајте око картице за прослеђивање портова.
 • Отворите свој жељени порт. На пример, откуцајте порт 8840 да бисте отворили порт 8840. Ако желите да отворите два порта, упишите 8840, 8820 или 8810-8815 да бисте отворили портове од 8810 до 8815.
 • Сачувајте своја подешавања.
 • Kim Martin Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map