Шта је ВебРТЦ? Како то функционише и за шта је добро?


Шта је ВебРТЦ? Како то функционише и за шта је добро??

Колико дуго користимо интернет? Деценију или две? У ствари, неки су га можда користили и пре тога.


Претражујемо Интернет за обављање послова, вршење мрежних трансакција, коришћење друштвених медија, гледање преноса уживо итд. Поред тога, користимо и Интернет за аудио и видео ћаскање у стварном времену користећи услуге попут Скипеа, ВхатсАпп-а и сличних.

Без обзира колико дуго користимо ове технологије, никада не требамо тренутак да схватимо зашто је та технологија неопходна или како функционише, осим ако не наиђемо на проблем који нас тера да копамо дубоко и сазнамо више о њој.

имг

Тако, шта је ВебРТЦ? Заиста је једно од оних питања (или проблема) који често муче нетизене, посебно када је ријеч о ВПН корисницима.

Читајте даље како бисте научили о чему се ради у технологији, како она заправо функционише и о којим аспектима ВПН корисници морају да буду свесни.

Шта је ВебРТЦ?

ВебРТЦ означава Веб комуникацију у реалном времену. Као што име сугерира, то је технологија која омогућава вршњачку комуникацију између прегледача или уређаја. Комуникација може бити у било којем облику, тј. Дијељење података или текстуални и видео разговор у стварном времену.

Један важан аспект који технологију чини популарном је њена самоуправна карактеристика. Другим речима, нису потребни додатни додаци, проширења или додаци за повезивање два вршњака и омогућавање комуникације у реалном времену. У ствари, не треба да преузимате ВебРТЦ. Оно што захтијева само је ХТМЛ5, ЈаваСцрипт или АПИ за рад на прегледачу.

Једноставним речима, ВебРТЦ омогућава веб апликацијама покретање функција као што су:

 • Дељење датотека
 • Видео конференције
 • Дељење екрана
 • Емитовање итд.

Како је започео ВебРТЦ?

ВебРТЦ је започео као опен-соурце пројекат 2011. године од стране Гооглеа и од тада се технологија значајно развијала.

С обзиром да је ВебРТЦ пројекат отвореног кода, он је потпуно бесплатан за употребу, а програмери из целог света користе ВебРТЦ АПИ за изградњу различитих Веб апликација. У ствари, већина најпопуларнијих бесплатних прегледача као што су Цхроме и Фирефок имају уграђену ВебРТЦ технологију.

ВебРТЦ сада сматра стандардним средством за комуникацију у реалном времену од стране Интернет Енгинееринг Таск Форце (ИЕТФ) као и од Ворлд Виде Веб Цонсортиум (В3Ц).

Шта вебРТЦ чини популарном технологијом?

Пре појаве ВебРТЦ технологије, корисници су морали да троше време на инсталирање и употребу додатака треће стране. Штавише, програмери су морали да примене Ц / Ц ++ (програмски језик) који захтева време и ресурсе због непрекидних развојних циклуса.

ВебРТЦ уклања све те проблеме корисника, као и програмера, заувек. Све што је потребно за покретање технологија које подржавају ВебРТЦ је ВебРТЦ АПИ или ЈаваСцрипт АПИ.

Поред АПИ-ја, ВебРТЦ се уграђује у разне популарне прегледаче као што су Гоогле Цхроме, Мозилла Фирефок итд. Важно је напоменути и да ВебРТЦ није ограничен на веб прегледаче, али се технологија проширује и на мобилни ОС. На пример, можете користити ВебРТЦ на Андроиду.

Технологија заправо омогућава корисницима приступ микрофону и камери уређаја како би могли уживати у комуникацији у реалном времену. Сад се можда питате …

Како функционише ВебРТЦ?

Будући да ВебРТЦ омогућава комуникацију у стварном времену или дијељење података, за повезивање се захтијева стварни локални ИП крајње точке. За комуникацију са другим прегледачем, технологија треба РТЦПеерЦоннецтион. Затим технологија пролази кроз протокол описа сесије (СДП).

како ради вебртц

Међутим, због укључивања заштитног зида или НАТ (преноса мрежне адресе), двојица вршњака не могу да виде локални ИП адреса међусобног повезивања. Овде СТУН (Сессион Траверсал Утилитиес за НАТ) / ТУРН (Траверсал помоћу релеја око НАТ) сервера помажу вршњацима да се повежу..

За шта се користи ВебРТЦ?

Постоји велики број случајева коришћења ВебРТЦ-а који могу варирати од једноставне аудио или видео комуникације до дељења датотека или чак дељења екрана итд..

ВебРТЦ омогућава корисницима да међусобно комуницирају путем веб прегледача (као што је коришћење Скипе-а или ВхатсАпп-а), без инсталирања додатних додатака или додатака.

Будући да технологија пружа функцију интеракције уживо између претраживача, такву способност може користити корисничка подршка како би могли одговарати на упите у реалном времену.

Истина је да постоји велики број услуга који користе ВебРТЦ технологију као пословни модел, а нуде интернет комуникацијске услуге засноване на претраживачу корисницима широм света..

ВебРТЦ није ограничен на интернетску комуникацију, али технологија проширује његову употребу на равномерно дељење датотека и дељење екрана.

Је ли ВебРТЦ безбедан?

Па се можда питате „Да ли је ВебРТЦ сигуран?“. Да, ВебРТЦ је сигуран јер користи енкрипцију од краја до краја. Као резултат, ниједна трећа страна не може доћи до ваших података. Али ако користите ВПН, лоша вест је да би ВебРТЦ могао процурити вашу И.П адресу.

Шта је цурење ВебРТЦ-а и зашто би се корисници ВПН-а требали бојати?

Иако ВебРТЦ нуди вишеструке предности, цурење ВебРТЦ-а је пропуст који утиче на Фирефок и Цхроме прегледаче на Виндовс. Стога, ако корисник стоји иза ВПН-а и ВПН није заштићен од цурења ВебРТЦ-а, тада пропуст може процурити стварну ИП адресу корисника. У ствари, лако можете проверити да ли прегледач пропушта вашу ИП адресу или не.

Главу горе! Ваш прегледач можда цури вашу ИП адресу кликните овде да знам више.

Ако се стварна ИП адреса процури, корисник би био изложен државном надзору, надгледању ИСП-а, хакерима или другим цибер-криминалима.

Корисници користе ВПН не само да заобиђу садржај који није доступан у региону, већ и да осигурају безбедност својих података на мрежи што је могуће и путем протокола шифровања ВПН-а. Дакле, ВПН пружа не само анонимност својим корисницима, већ и потпуну безбедност на мрежи.

Управо због тога корисници покушавају пронаћи начине како да спрече цурење ВебРТЦ-а.

Како избећи цурење ВебРТЦ-а?

Будући да цурење ВебРТЦ-а озбиљно забрињава ВПН кориснике, важно је да се ствар реши одмах. Срећом, постоје превентивне мере преко којих можете онемогућити цурење ВебРТЦ-а на Фирефок-у, као и на Цхроме прегледачу.

 Сазнајте како да спречите протицање ВебРТЦ-а у прегледачима Фирефок и Цхроме.

Будући да се технологија не примењује на свим најчешће коришћеним веб прегледачима, корисници ће се можда морати придржавати не-ВебРТЦ средстава за комуникацију са својим вољенима.

Без обзира за ВПН кориснике, цурење ВебРТЦ-а може се претворити у огромне проблеме због чега је неопходно да предузму потребне кораке како би спречили цурење.

Желите повратити своју приватност на мрежи? Можда ћете желети да проверите ниже водиче:

но-лог-имг

ПуреВПН није сертификован без пријаве!

Политику без пријављивања ПуреВПН потврдио је један од водећих независних ревизора са седиштем у САД. Не само да је ПуреВПН најбржи, већ је и проверени ВПН провајдер без пријаве!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map