Супер колачићи


Супер колачићи

Колачићи углавном користе веб странице како би побољшали корисничко искуство јер олакшавају предиктивне одлуке. Колачићи представљају скуп информација које прегледач чува када корисник комуницира са одређеном веб страницом. Сваки пут када неко први пут посети веб локацију, колачићи спремају пакете информација како би побољшали корисничко искуство у случају да се корисник врати.


Побољшано корисничко искуство укључује скраћено вријеме учитавања веб странице, аутоматску пријаву и препоруке жељеног садржаја док колачићи прате ваш образац понашања. Корисници забринути због своје приватности повремено бришу колачиће, иако су супер колачићи потпуно другачија прича.

Супер колачићи

Шта су супер колачићи?

Супер колачићи су благослов за оглашиваче јер олакшавају циљање корисничких огласа. Напротив, они су ноћна мора за љубитеље приватности. Ипак, циљање огласа није једини разлог њиховог постојања. За разлику од обичног колачића, теже се ријешити супер колачића. Супер колачић се трајно чува на вашем уређају када посетите одређену веб локацију.

За разлику од обичног колачића, тешко је пронаћи супер колачић на свом уређају. Надаље, поступак проналажења супер колачића једнако је тежак као и поступак њиховог брисања. Већина корисника претпоставља да супер колачићи раде на исти начин као и обични колачићи, у њих се чувају пакети података који садрже идентификацију корисника, податке за пријаву, историју прегледавања и друге облике детаља. Међутим, супер колачићи су потпуно другачија игра са лоптом.

За разлику од обичних колачића, супер колачићи се не чувају у вашем претраживачу, уместо тога, супер колачићи се чувају на вашем уређају. Супер колачићи могу продријети на мрежном нивоу и дјелују као УИДХ-ови, познати и као Уникуе Идентифиер Хеадерс. Ови УИДХ-ови раде као ИД ознаке, разликујући вашу везу од везе другог корисника. Ови идентификатори омогућавају различитим веб локацијама да прате своје посетиоце а да они никада не сазнају.

Како могу бити супер колачићи?

Упркос чињеници да супер колачићи прате активност корисника, они не представљају претњу безбедности вашег уређаја попут злонамјерног софтвера. Они немају утицаја на перформансе вашег уређаја нити узрокују нежељене зауставе. Међутим, супер колачићи су сигурно претња за кориснике забринуте због њихове приватности. Као што је раније објашњено, супер колачићи су омиљени алат оглашавача за улазак у вашу приватност.

Убризгавањем супер колачића у свој уређај, веб локације могу приступити вашим личним подацима, понашању и преференцијама. Супер колачићи могу извући податке из ваших датотека кеша и обичних колачића чак и након што се обришу. Супер колачићи такође прате вријеме најактивније на интернету. Такве информације су драгоцене од злата за оглашиваче. Ове информације се могу користити или користити са трећом страном за креирање циљаних огласа – олакшано профилирањем и преференцијама корисника.

Надаље, супер колачићи чувају информације о вашим навикама прегледавања и веб локацијама које чешће посећујете. То пуно помаже при постављању огласа јер оглашивачи бирају веб локације које корисници често посећују. Иако такве информације нису увек ограничене или корисне за оглашиваче. Будући да супер колачићи прате ваше понашање и прикупљају критичне информације, они чине кориснике подложним интернетском надзору, неовлаштеном приступу, експлоатацијама и пропуштањима.

Ослобађање од супер колачића

Пошто се супер колачићи не чувају у вашим прегледачима као обични колачићи, њихово откривање и уклањање је изузетно мучно и тешко. Иако сте уклонили обичне колачиће из прегледача, супер колачићи ће остати неоштећени. Штавише, превенција против супер колачића је тешка колико и њихово брисање.

Када су у питању супер колачићи, једини начин на који можете заштитити себе или своје податке од супер колачића је путем протокола ССЛ (сецуре соцкет лаиер) и ТЛС (сигурност транспортног слоја). Ови протоколи омогућавају шифровање и делују као авангард ваше приватности. Чак ни прилагођавање подешавања праћења или прегледавања претраживача неће помоћи. Поред тога, можете спречити да се колачићи инфилтрирају на ваш уређај тако што ћете сурфовати ХТТПС веб локацијама док ове веб странице раде на сигурним протоколима. Стога је једини могући начин да се заувек ослободите супер колачића (енг. Супер цоокиес) шифровање података.

ВПН – Тхе Ултимате Дефендер против Супер Цоокие-а

Као што смо претходно расправљали, једина алтернатива одрживом шифрирању. Због тога је у том погледу добра ВПН услуга увијек корисна. ВПН омогућава вам сигурно и анонимно прегледавање интернета. Кад год прегледате веб локацију, ваш уређај шаље сервер послужитељу, заузврат, сервер реагира и приказује се жељени резултат. Супер колачићи се убацују у овај захтев и приписују ХТТП захтеву од вашег провајдера интернетских услуга.

Ако се ваш саобраћај преусмери на ваш уређај са другог сервера који није сервер од кога сте тражили информације, били би сачувани од овог дебакла. ВПН може усмеравати ваш саобраћај преко различитих сервера – онемогућавајући супер колачиће да се прилепе на саобраћај. ВПН онемогућава да се заглавља за праћење примене у ваш саобраћај јер шифрирају све ваше податке и обезбеђују ваше податке. Пошто је откривање и брисање супер колачића готово немогуће, ВПН се може сматрати крајњим браниоцем супер колачића.

Завршне речи

Супер колачиће не треба бркати са обичним колачићима. За разлику од обичних колачића, супер колачићи се не чувају у вашем прегледачу. Супер колачићи добијају приступ вашим повјерљивим информацијама – чинећи их доступним трећим странама. Ове информације могу користити мрежне агенције за надзор, оглашивачи и неовлаштено особље. Супер колачићи чине ваше информације подложним експлоатацијама и цурењу информација.

Супер колачиће је немогуће открити или лоцирати јер не утичу на перформансе вашег уређаја. То их још теже отежава. Један од начина да осигурате свој уређај од супер колачића јесте тако што ћете посетити само сигурне веб локације протокола. Поред тога, ВПН се такође може сматрати снажним браниоцем супер колачића јер вам олакшава приватно и анонимно сурфање Интернетом. ВПН ограничава ваше даватеље интернетских услуга и веб локације да у саобраћај убацују јединствене заглавље идентификатора (УИДХ-ове) и криптирају ваше податке – чинећи их безбедним од нежељених очију и супер колачића без.

Желите повратити своју приватност на мрежи? Можда ћете желети да проверите ниже водиче:

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map